14:49 / 06.05.2024.

Autor: HRT

Njima na dar 2024.

Jak kao Jakov

Jak kao Jakov

Foto: - / -

Njima na dar tradicionalna je humanitarna akcija udruge Jak kao Jakov koja se od početka nastanka udruge 2011. godine odvija svake godine na datum 19. svibnja, što je ujedno i dan rođendana Jakova Rubido. Akcija Njima na dar prijavljena je kao samostalna humanitarna akcija. Cilj projekta okupiti je širu društvenu zajedniciu, mlade i djecu, senzibilizirati javnost o potrebama oboljelih, te u konačnici pomoći obiteljima u kojima su najteži maleni bolesnici. Toga dana tradicionalno održavamo koncerte putem kojih prikupljamo humanitarnu pomoć za djecu koja su trenutno na liječenju od teških malignih oboljenja. Na koncertima kroz godine nastupali su brojni glazbenici, od djece, mladih glazbenih nada, lokalnih poznatih glazbenika i glazbenih sastava, do renomiranih i poznatih glazbenih zvijezda. Svi izvođači na koncertima svih godina nastupili su potpuno besplatno.


Svake godine na koncertu nastupa dječji zbor OŠ Švarča, koji vodi profesor Zoran Štefanac i koji uvijek izvode malu himnu naše udruge “Lepet krila” autorice Natali Šarić, koja je ovu pjesmu napisala za sve anđele naše udruge.

Od lokalnih glazbenika na koncertima Njima na dar nastupali su kroz godine zborovi, bendovi, klape ili samostalni autori, a od renomiranih glazbenika mnogi poznati ili manje poznati (Tomislav Bralić i Klapa Intrade, grupa Connect, Luka Nižetić, Ivan Dečak, Klapa Kampanel, Ivanka Boljkovac, Bosutski bećari, Mejaši, Zsa Zsa, Mia Dimšić, Vinko Ćemeraš, Buđenje, Marko Kutić i Nela, Bang Bang, Jim Ritual, October Light, TS Garavuše, Singrlice).

Tomislav Bralić i Klapa Intrade nastupili su na prvom koncertu 2011. godine. Tim koncertom u prepunoj dvorani Doma OSRH Zrinski prikupljena su i prva sredstva za rad udruge koja su kompletna usmjerena za liječenje djece koja su tada bila na liječenju. Tomislav Bralić i Klapa Intrade nastupili su i 2023. godine na jedanaestom održanom koncertu na kojem je prikupljeno 9260 € za liječenje oboljele djece. Koncert se nije održao jedino u vrijeme pandemije korone, zbog čega su svi bili izuzetno tužni. No srećom 2022. godine nastavili smo sa ovom prekrasnom humanitarnom i raspjevanom tradicijom.


Na Jakovov rođendan mnogi njegovi prijatelji sjete se baš njega, mnogi se tek upoznaju sa našom pričom, no uvijek okupimo mnoge željene dobre i kvalitetne glazbe, te mnoge koji žele pomoći djeci koja su na liječenju od teških malignih bolesti.

Jer Jakovu je jednom dano obećanje da ćemo pjevati ponovo i ponovo na njegov rođendan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!