14:52 / 06.05.2024.

Autor: HRT

Udruga Jak kao Jakov

Jak kao Jakov

Jak kao Jakov

Foto: - / -

Udruga Jak kao Jakov humanitarna je udruga za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti, sa osnovnom djelatnošću prikupljanja i pružanja pomoći oboljeloj djeci i njihovim socijalno ugroženim obiteljima. 

Udruga je osnovana 06. veljače 2011. godine u Karlovcu. Nastala je u spomen na trinaestogodišnjeg dječaka Jakova Rubido koji se je protiv teškog oblika leukemije i epilepsije od kojih je bolovao, borio pjesmom, smijehom i velikom snagom duha i vjere.


Upravo ta snaga bila je inspiracija za nastanak udruge. Jakov je iza sebe ostavio pjesmu koju je glazbena grupa Connect obradila pod nazivom „Jak kao Jakov“, te je nastao i istoimeni spot.


Udruga je organizirala niz uspješnih humanitarnih akcija kojima je prikupljala pomoć za oboljelu djecu („Tisuću anđela”, „Anđeli za njih“, „Njihovi anđeli”, „Uskrs u srcu“, te koncerte i humanitarne piknike ,,Njima na dar”, na dan Jakovljevog rođendana 19. Svibnja). Prikupljena pomoć pružena je na oko 450 oboljele i liječene djece, štićenika udruge iz cijele Hrvatske, kod kojih je uz dijagnozu malignih oboljenja (tumori i leukemije), u obitelji prisutna teška socijalna i financijska situacija.


Udruga promiče snagu, optimizam i ljubav spram bližnjih, u želji da senzibilizira djecu i mlade za socio-emocionalno i humanitarno djelovanje. To djelovanje ostvaruje se kroz humanitarni rad u koji su uključeni brojni volonteri koji su sudjelovali u aktivnostima udruge (kreativne radionice, humanitarni štandovi, koncertna događanja, rad sa oboljelom djecom).


Udruga Jak kao Jakov ima svoje vlastite proizvode (kalendare, čestitke, slikovnice, majice, kape, te razne prigodne suvenire, posebno anđele, izrađene na volonterskim radionicama) kojima prezentira svoj rad i prikuplja humanitarnu pomoć za oboljelu djecu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!