10:20 / 07.05.2024.

Autor: HRT

Inkluzivna farma

Inkluzivna farma

Inkluzivna farma

Foto: - / -

Inkluzivna farma u Hrastovici, projekt Udruge osoba s invaliditetom Sisačko - moslavačke županije, zamišljena je kao poludnevni boravak, a u budućnosti i Centar neovisnog življenja osoba s invaliditetom nakon smrti roditelja.


Mlade osobe s invaliditetom s težim intelektualnim i motoričkim oštećenjima, nakon što izađu iz posebnih odjeljenja s navršenih 21 godinom života postaju isključeni članovi zajednice te ovise o mjestu stanovanja i dostupnim uslugama poludnevnih boravaka ili dnevnih centara u zajednici. Ovakva usluga trenutno je u našoj županiji dostupna u jedinoj državnoj ustanovi u Komarevu koja ima listu čekanja sa preko 150 potencijalnih korisnika.


Naša Inkluzivna farma trenutno, kroz projekte i donacije, nudi povremen odmor od skrbi za 20ak mladih osoba s invaliditetom te nastojimo dobiti od države licencu za poludnevni boravak za minimalno 15 osoba s invaliditetom.


Osobe s invaliditetom na farmi u obliku trosatnog boravka u Hrastovici rade jednostavnije poslove u poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno u uzgoju povrća, voća, cvijeća i ukrasnog zelenila u vidu obrade tla, sjetve, presađivanja, sadnje, zalijevanja, plijevljenja, okopavanja, zaštite, gnojidbe, prihrane i berbe vrtnog bilja uz nadzor kvalificiranog radnika. Nakon toga uče o obradi i preradi uzgojenih biljki te kroz sat domaćinstva obavljaju i samu obradu, preradu, kuhanje… Radionice o preradi, obradi i pripremi uzgojenih plodova pridonose izobrazbi i stjecanju kompetencija koje će im omogućiti što veću samostalnost i potencijalno neovisnije življenje.


Integracija više nije dovoljna za djecu s teškoćama, u današnjem je društvu potrebno ostvariti inkluziju. Ustvari, nije dovoljno djecu i mlade smjestiti u isti prostor već je potrebno osigurati uvjete u kojima će svako dijete aktivno biti uključeno, bez obzira na poteškoće i izazove s kojima se susreće. Za razliku od integracije, inkluzija se temelji na promjeni okoline i prilagodbe prema potrebama svih članova društva. Potrebno je stvoriti međusobnu suradnju, komunikaciju, međusobno pomagati i prihvaćati različitosti, što će upravo ovim projektom biti ostvareno povezivanjem mladih s teškoćama s njihovim vršnjacima koja pruža priliku mladima da pokrenu promjene koje će pozitivno utjecati na položaj osoba s invaliditetom u društvu.


Provodeći vrijeme sa svojim vršnjacima kroz različite aktivnosti slobodnog vremena na farmi se svi osjećaju uključeno i korisno. Upoznaju i stječu no9va prijateljstva što utječe na njihov cjeloviti psihofizički, socijalni i emotivni razvoj. Njihovo slobodno vrijeme kvalitetno je iskorišteno, a raznovrsne aktivnosti pomažu im da steknu i razviju svakodnevne vještine potrebne za osobni razvoj. Roditelji mladih s teškoćama, kao krajnji korisnici ovog dobivaju za to vrijeme toliko potreban odmak i odmor od skrbi svoje djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!