10:06 / 07.05.2024.

Autor: HRT

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko - moslavačke županije

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko - moslavačke županije

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko - moslavačke županije

Foto: - / -

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko - moslavačke županije osnovana je u svibnju 2003. godine, a svoju 20 obljetnicu djelovanja obilježila je prošle godine u još uvijek razrušenoj, osiromašenoj i devastiranoj Sisačko-moslavačkoj županiji te jedinim prostorom za rad u Petrinji koja još nije obnovljena od potresa u prosincu 2020. godine

Unatoč izazovima u zadnjim godinama djelovanja koji su nam postavili prvo pandemija covida, a potom i desetci tisuća naknadnih potresa uspjeli smo održati i razviti postojeće socijalne usluge kao vodeća Udruga za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u našoj županiji. Koliko je bio značajan rad Udruge u ovim izazovnim uvjetima svjedoči da smo prepoznati od strane države te smo dobitnici državne nagrade za humanitarni rad u 2021. godini.


Prevencija institucionalizacije djece i mladih s teškoćama u razvoju kontinuiranim razvojem inovativnih i unaprjeđenjem postojećih usluga u Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije te veća dostupnost usluga stanovnicima ruralnih područja, značajno poboljšanje kvalitete života u zajednicama s manje mogućnosti (područja od posebne državne skrbi, ruralne i manje urbane sredine),te razvoj mreže dostupnih socijalnih usluga u Sisačko-moslavačkoj županiji naša je misija i vizija te se nadamo da nam u tome možete pomoći.


Za djecu s teškoćama u razvoju, kao osobito ranjivoj skupini, nužno je osigurati trajnu brigu kroz ranu razvojnu i psihosocijalnu podršku, a poražavajući podatak je da je od 3649 (izvor:HZJZ) djece s teškoćama u razvoju u Sisačko-moslavačkoj županiji svega 40% obuhvaćeno nekim uslugama u dobi od 0 -7 godina života i to pretežno uslugama koje osiguravaju udruge, a u kojima upravo predvodi Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije. Tako u Petrinju iz cijele županije dolaze djeca s teškoćama u razvoju na radnu terapiju, fizioterapiju, terapiju senzorne integracije i neurofeedback terapiju. Za malo starije članove pružatelj smo usluge osobne asistencije, povremeno kroz natječaje imamo individualne i grupne termine psihosocijalne podrške te novi inovativni oblik „odmora od skrbi“ na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici. Udruga pruža i pomoć starijim osobama i osobama s invaliditetom kroz program Zaželi.


Uz snažan, stručan i motiviran stručni i administrativni tim koji, uz svoje sugrađane, volontere te donatore, čini čudesa možemo reći da ova Udruga pripada jednako članovima, kao i zajednici koju konstantno senzibilizira i na taj način stvara inkluzivno društvo u kojem svatko može pronaći svoje mjesto.


Za neprofitni i civilni sektor, uz spomenute katastrofe koje su pogodile i članove i zaposlenike Udruge, dodatni izazov je naglasak na obnovu te nemogućnost dovoljnog financiranja osnovnih djelatnosti udruge, iako je državni i regionalni sektor svjestan važnosti rane razvojne i psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Uz činjenicu da nema niti natječaja iz EU fondova Udruga je primorana ovim putem zatražiti financijsku pomoć zajednice u svakom mogućem obliku kako bi održala postojeće usluge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!