12:43 / 08.05.2024.

Autor: HRT

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače

Foto: - / -

Od kuda potreba za osnivanjem Udruge za bolesti štitnjače?


Hrvatsku udrugu za bolesti štitnjače osnovao je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatskog društva za štitnjaču i počasni predsjednik Hrvatske udruge za štitnjaču. Iznimnu važnost u udruzi ima Znanstveni odbor čiji je predsjednik profesor Drago Prgomet, koji sa svim liječnicima i oboljelima volontira u udruzi. Ovo je prva udruga bolesnika s bolestima štitnjače u Hrvatskoj, a između ostaloga organizira seminare i skupove bolesnika, njihovih obitelji te zainteresiranih građana radi edukacije i međusobne pomoći, informira javnost o novim i naprednijim metodama liječenja, razvija programe međunarodne suradnje, surađuje sa zdravstvenim i drugim organizacijama te nadležnim tijelima u cilju pomoći oko rješavanja zdravstvenih problema bolesnika, izdaje knjige i časopise, jača suradnju sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i izvan nje, organizira godišnja okupljanja bolesnika i njihovih obitelji te zdravstvenih djelatnika u svrhu međusobne pomoći i razmjene iskustva te organizira posjete međunarodnim godišnjim okupljanjima udruga za bolesti štitnjače.


Hrvatska udruga za bolesti štitnjače dugogodišnja članica je krovne svjetske asocijacije udruga za bolesti štitnjače Thyroid Federation International koja okuplja više od 40 udruga iz različitih zemalja.


Kako udruga pomaže oboljelima i njihovim obiteljima?


• Podizanjem razine svijesti o ranom otkrivanju bolesti – udruga organizira javnozdravstvene akcije

• Edukacijom i savjetovanjem na temu liječenja bolesti štitnjače

• Pružanjem psihosocijalne podrške - udruga provodi savjetovanje putem e-maila, telefona i kroz osobni kontakt. U prosjeku podršku zatraži jedna do tri osobe dnevno.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!