10:26 / 09.05.2024.

Autor: HRT

Projekt "Organizirano stanovanje uz podršku"

OSIT projekt

OSIT projekt

Foto: - / -

Projekt Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Krapina


Opis projekta: 

Dugogodišnjim praćenjem problematike osoba s intelektualnim teškoćama, učestalim kontaktima s članovima obitelji, praćenjem socijalne politike i stanja u društvu utvrdili smo da osobe s intelektualnim teškoćama čine marginaliziranu skupinu društva. Oskudna je mreža socijalnih usluga u Krapinsko – zagorskoj županiji posebice za odrasle OSIT (starije od 21 godinu) za koje ne postoji nikakav oblik vaninstitucionalne skrbi, rada ili okupacijskih aktivnosti stoga aktivnosti udruge nemaju alternativu u društvu, a problemi osoba s intelektualnim teškoćama naziru se u svim domenama života. Dosadašnji rad poludnevnog boravka pokazao se jako korisnim, pozitivnim i potrebnim za kvalitetnu socijalizaciju i provođenje slobodnog vremena OSIT. Kao iduća stepenica u skrbi za odrasle OSIT pokazala se usluga organiziranog stanovanja uz podršku za koju je iskazan izniman interes korisnika ali posebno njihovih roditelja zabrinutih što će biti s njihovom djecom kada njih više ne bude. Pružanjem navedene socijalne usluge ciljano bismo djelovali na kvalitetu života i starenja osoba s intelektualnim teškoćama ali i na prevenciju institucionalizacije od čega korisnici zaziru.


Naši su članovi odrasle osobe s intelektualnim teškoćama s područja cijele Krapinsko-zagorske županije, nesposobne za samozbrinjavanje i ovisne o podršci u svakom segmentu svoga života. Potpuno su ovisni o pomoći svojih roditelja i skrbnika, koji su mahom osobe starije životne dobi i njima samima je potrebna pomoć. Svaki od tih roditelja strahuje za budućnost svoga djeteta svjesan da će doći vrijeme u kojem više neće moći brinuti o svojoj djeci i pružiti im sve što im je potrebno, strepeći od trenutno jedine opcije – smještaja u instituciju. Na žalost zbog užurbanog načina života, drugi članovi obitelji teško su u mogućnosti preuzeti brigu o osobi s intelektualnim teškoćama i tada je jedina opcija institucija u kojoj je osoba „ubačena“ u nepoznato okruženje s njoj nepoznatim osobama, izolirana i isključena iz života zajednice. Osobe s intelektualnim teškoćama su posebno osjetljive na promjene i u teškim trenucima kad su izvučene iz svega poznatog i naučenog, njima predstavlja veliki šok i negativno se odražava na nastavak njihova života.


Krajem prošle godine pokrenuli smo akciju prikupljanja sredstava za kupnju nekretnine u kojoj bi se provodila usluga organiziranog stanovanja uz podršku gdje bi naši članovi mogli nastaviti život u njima poznatom okruženju s osobama koje poznaju kako bi se što lakše priviknuli na neminovne promjene kroz koje svi u životu prolazimo. Uz veliku pomoć HRT-a i emisije „Normalan život“ koja je naš apel prenijela u domove diljem Lijepe naše kroz donacije građana, lokalnih općina i Županije uspjeli smo sakupiti sredstva i kupiti nekretninu namjenjenu za pružanje usluge organiziranog stanovanja. Navedena je nekretnina starije gradnje i potrebno ju je u cijelosti adaptirati kako bi zadovoljila potrebe korisnika ali i kako bi bila u skladu sa zakonskim mjerilima za pružanje navedene usluge. Obzirom da je udruga iscrpila svoja sredstva kupnjom nekretnine, potrebna nam je financijska pomoć u adaptaciji.


Ciljevi predloženog projekta:

Osnovni cilj projekta je pokretanje usluge organiziranog stanovanja uz podršku za naše članove, odrasle osobe s intelektualnim teškoćama s područja cijele županije za što je potrebno osigurati prostorne uvjete koji zadovoljavaju zakonom propisane standarde za provođenje navedene usluge. Svrha usluge organiziranog stanovanja je prevencija institucionalizacije odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, očuvanje i podizanje kvalitete njihova života i na kraju osiguravanje dostojnog starenja s njima poznatim osobama, u poznatom okruženju.


Rezultati koji se očekujete po završetku projekta:

Provođenjem socijalne usluge organiziranog stanovanja uz podršku prevenirat će se institucionalizacija osoba s intelektualnim teškoćama u trenutku kada njihovi roditelji i članovi obitelji više ne budu mogli brinuti o njima. Na taj će način oni ostati živjeti u poznatoj sredini, u okruženju njima poznatih osoba i prijatelja, okruženju najsličnijem njihovom obiteljskom. Kroz uslugu će nastavak njihova života biti kvalitetniji i ispunjeniji od onog u instituciji koja im je strana, s velikim brojem korisnika i osoba koje ne poznaju. Osnovni preduvjet za postizanje rezultata je uspješan završetak procesa renovacije kupljene nekretnine kako bi se dobilo odobrenje (licenca) za pružanje socijalne usluge organiziranog stanovanja u navedenom prostoru za naše članove u potrebi.


Aktivnosti provedbe projekta za koje se traži financiranje:

Trenutno najvažnije aktivnosti za pokretanje usluge organiziranog stanovanja i zadovoljavanje rastuće potrebe naših članova usmjerene su na adaptaciju nekretnine u kojoj će se usluga provoditi. Krenuli smo s aktivnostima prikupljanja potrebne dokumentacije kao i prikupljanja sredstava za izvođenje potrebnih radova kojih je mnogo (zamjena krovišta, iskop i drenaža, odvodnja i kanalizacijski sustav, građevinski radovi, zamjena električnih i vodovodnih instalacija, zamjena stolarije, uvođenje grijanja, uređenje unutarnjeg i vanjskog prostora...) Cilj nam je ovim natječajem osigurati sredstva za što brže izvođenje potrebnih radova.


Korisnici projekta:

Korisnici projekta su odrasle osobe s intelektualnim teškoćama i kombiniranim smetnjama (poremećaj govora, motorike, vida), koji zbog nesposobnosti za samostalan život i rad spadaju u najtežu kategoriju osoba s invaliditetom, članovi Udruge s područja cijele KZŽ. Veliki dio članova su osobe starije od 40 godina s roditeljima poodmakle dobi i bez članova uže obitelji koji bi mogli preuzeti brigu o njima kada to roditelji više neće moći stoga im prijeti smještaj u institucije. Obzirom na prekapacitiranost institucija u većini slučajeva slobodno mjesto nalazi se izvan lokalnog, a često i regionalnog okruženja gdje je osobi sve nepoznato i time vrlo stresno u tom ionako teškom periodu života. Usluga organiziranog stanovanja od iznimne je važnosti našim članovima tako da adaptacija nekretnine u tu svrhu obuhvaća sve naše članove koji se nalaze ili će se tek naći u potrebi organiziranog smještaja izvan vlastitog doma.


 Krajnji korisnici programa su roditelji i skrbnici osoba s intelektualnim teškoćama, članovi njihovih obitelji, a korist od ovog programa imati će i šira društvena zajednica radi širenja mreže novih socijalnih usluga osobama s intelektualnim teškoćama. Roditelji i skrbnici su izražavajući svoje najveće strahove i strepeći od toga da im djeca jednog dana skončaju u nekoj od institucija i inicirali ideju zbrinjavanja putem organiziranog stanovanja svjesni da njihova djeca neće moći sama kao i da se zbog užurbanog načina života , ostali članovi njihove obitelji neće moći o njima brinuti.


Adaptacija nekretnine i sama usluga organiziranog stanovanja imat će utjecaj i na širu društvenu zajednicu kroz senzibiliziranje društva i smanjene pritiska na ionako nedovoljne kapacitete institucija za smještaj uslijed sve veće potrebe stanovništva.


Iznos koji je potreban za izvođenje radova:

Kako bi se pokrenula usluga organiziranog stanovanja uz podršku koja je neophodna za očuvanje kvalitete života naših članova i u starijoj dobi, potrebno je izvršiti brojne radove na nekretnini kupljenoj u svrhu provođenja navedene usluge. Radovi su nužni kako bi nekretnina mogla zadovoljiti propisane standarde za provođenje usluge organiziranog stanovanja i kvalitetno odgovoriti na potrebe naših članova.


Cjenik potrebnih radova:

Građevinski radovi 89.160,00 eura

Uvođenje sustava grijanja 14.587,50 eura

Ugradnja nove stolarije 8.657,39 eura

UKUPNO: 112.404,89 eura


Osim grubih radova koji su navedeni, potrebno je uređenje i opremanje unutarnjeg prostora kako bi odgovarao potrebama budućih korisnika tako da će nam ukupni iznos potreban za pokretanje usluge biti mnogo veći od navedenog.


Usluga organiziranog stanovanja uz podršku neizostavni je dio cjeloživotne brige i skrbi o našim članovima, osobama s intelektualnim teškoćama. Pružanjem navedene usluge osigurali bismo im kvalitetniji nastavak života i dostojno starenje u okruženju njima poznatih osoba te spriječili institucionalizaciju od koje naši članovi, ali i njihovi roditelji, zaziru. Prvi korak prema pokretanju navedene usluge – kupnja nekretnine u kojoj bi se provodilo organizirano stanovanje, već je ostvaren zahvaljujući prikupljenim donacijama. Ono što slijedi je renovacija nekretnine kako bi zadovoljila standarde kvalitete za pružanje usluge. Osiguravajući adekvatan prostor kroz renovaciju kupljene nekretnine, Udruga će dobiti odobrenje nadležnog Ministarstva za pružanje navedene usluge i započet će s pružanjem usluge organiziranog stanovanja uz podršku. Navedena usluga biti će prva takva usluga na našem području i biti će namjenjena osobama s intelektualnim teškoćama koji su u potrebi s područja cijele Krapinsko-zagorske županije. Cilj ovog projekta je što brže provođenje aktivnosti renovacije kako bismo što prije mogli odgovoriti na rastuće potrebe svojih članova i započeti s pružanjem usluge organiziranog stanovanja uz podršku. Kako bismo u tome uspjeli, potrebna su nam financijska sredstva.


Sufinanciranjem ovog projekta pomogli biste nam da odgovorimo na životne potrebe naših članova, osoba s intelektualnim teškoćama ali i najteže pitanje njihovih roditelja „ŠTO ĆE BITI S NAŠOM DJECOM KAD NAS VIŠE NE BUDE??“


Predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Krapina

Ljiljana Mužar

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!