14:56 / 13.02.2017.

Autor: HRT

Razvoj radno - socijalnih vještina rehabilitiranih ovisnika kroz radnu terapiju u zajednici

Terapijsko jahanje

Terapijsko jahanje

Foto: - / -

Kao što je poznato, ovisnici se vrlo često nakon završenog liječenja ne mogu uspješno uklopiti u društvenu sredinu zbog niza razloga, a jedan od njih je javno mišljenje o problemu ovisnosti o drogama, koje cijelu ovisničku populaciju marginalizira, stigmatizira i isključuje iz socijalne i radne sredine.

Stoga je jedno od prioritetnih područja suzbijanja zlouporabe droga u RH i unapređenje integracije bivših ovisnika u društvo na svim područjima, a posebno s naglaskom na razvoj radno socijalnih vještina te poticanje obrazovanja i zapošljavanja te uključivanja u različite kulturne, sportske i edukativne aktivnosti.

Zato su aktivnosti predviđene ovim projektom raznolike i podržavaju proces destigmatizacije ranjivih skupina. Naime, rehabilitirani ovisnici imaju mogućnost osnažiti svoje radne i socijalne vještine kroz pomaganje drugoj ranjivoj skupini (osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama), razviti svoje kapacitete za toleranciju različitosti, ojačati svoje komunikacijske vještine i osjećaj odgovornosti. Dodatnu vrijednost, u smislu inovativnosti, projektu daje i uključivanje životinja (konji) u aktivnostima Udruge.


Ciljevi:

- Stjecanje radnih kompetencija i razvijanje posebnih vještina kod rehabilitiranih ovisnika

Kroz radnu terapiju u zajednici koja uključuje izvođenje pomagačkih aktivnosti (briga i njega oko konja, praćenje „jahača“) u terapiji jahanjem za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, rehabilitirani ovisnici steći će radnu odgovornost i iskustvo. 

- Unaprijediti psihosocijalne i životne vještine rehabilitiranih ovisnika

Kroz psihoedukativne radionice, profesionalno usmjeravanje i savjetovanje za traženje zaposlenja rehabilitirani ovisnici unaprijedit će svoje psihosocijalne vještine i dobiti potrebne informacije i znanja za odabir budućeg zanimanja i uspješnije snalaženje na tržištu rada. 

- Izgraditi kvalitetnije obrasce provođenja slobodnog vremena kod rehabilitiranih ovisnika kroz prirodnu integraciju u zajednici

Uključivanje rehabilitiranih ovisnika u posjete kulturnim i sportskim događanjima, kao i sudjelovanje u pripremi i izvedbi likovno - kreativnih radionica za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom dugoročno doprinosi promjeni životnog stila koji pomaže razviti i održavati novi socijalni identitet zdrave osobe.



Aktivnosti:

-radna terapija u zajednici (provođenje terapije jahanjem; njega i briga o konjima; održavanje imanja

-psihoedukativno – iskustvene radionice („trening životnih vještina“)

-individualno profesionalno usmjeravanje i savjetovanje

-individualizirana podrška za traženje zaposlenja

-uključivanje rehabilitiranih ovisnika u izvođenje kreativnih radionica za djecu i mlade osobe s invaliditetom

-posjete kulturnim i sportskim događanjima

-organiziranje Dana obiteljskog druženja 

-promotivne aktivnosti Udruge 




PODACI O UDRUZI


Udruga „JEDNI ZA DRUGE“, Ivana Pergošića 10, 10090 Zagreb

Predsjednica Udruge: Sanja Maroević, prof. klinički psiholog

Tel: +385 (0)98 31 62 31

jednizadruge@gmail.com

www.facebook.com/UdrugaJedniZaDruge

www.jednizadruge.hr

IBAN: HR1023400091110347894

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!