14:24 / 05.08.2017.

Autor: HRT

Projekt Superseniori

Superseniori

Superseniori

Foto: - / -

Projekt Superseniori je model podrške organizacijama civilnog društva s osnovnim ciljem uključivanja starijih osoba u život zajednice. Projekt je u 2016. godini financijski podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, a provela ga je Zaklada Zajednički put iz Zagreba u partnerstvu sa Zakladom Slagalica iz Osijeka u tri županije: Grad Zagreb, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija.


U prvoj godini ostvareni su sljedeći rezultati:

U sklopu projekta raspisan je i proveden natječaj – javni poziv za dodjeljivanje financijskih podrški organizacijama civilnog društva i neprofitnim javnim ustanovama koje provode aktivnosti usmjerene na podizanje kvalitete života starijih osoba u lokalnoj zajednici; dodijeljeno je osam financijskih podrški organizacijama civilnog društva koje djeluju na području Grada Zagreba, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Ukupna vrijednost natječaja iznosila je 189.000,00 kuna. 

U projektnim aktivnostima sudjelovale su 603 starije osobe i 56 volontera različitih dobnih skupina, a sastojale su se od: razvijanja programa za usvajanje novih znanja i vještina; osnaživanja starijih osoba za prepoznavanje i uživanje prava koja im pripadaju; edukacije mlađih volontera za rad sa starijima; razvijanja novih oblika skrbi za starije te pružanja psihosocijalne podrške i pomoći. Za više o informacija kliknite ovdje.


Osnovan je fond Superseniori u obliku zasebnog računa u koji građani i poslovni subjekti mogu uplaćivati donacije. Fond je osmišljen kao dugoročni alat za prikupljanje financijskih sredstava i razvoj budućih projekata za podizanje kvalitete života starijih osoba. Prikupljena financijska sredstva dodjeljuju se putem natječaja udrugama koje provode aktivnosti. Procjenu projektnih prijedloga vrši tročlana komisija nezavisnih stručnjaka. 


Provedena je medijska kampanja pod nazivom SAMO STARIJI. NIŠTA VIŠE. kojom smo informirali i senzibilizirali javnost o važnosti uključivanja starijih osoba u društvo kako bi postali i ostali aktivni članovi zajednice. Glavni akteri kampanje, Toni Cetinski, Antonija Blaće, Janko Popović-Volarić i Iva Šulentić, su putem video spotova i jumbo plakata isticali da starije osobe posjeduju vrijedna znanja i iskustva koja u našem društvu nisu iskorištena i pozivali javnost da ih ne isključuje iz društva.


Nakon uspješno realiziranih  projekata u spomenute tri županije, procjenom potreba i iskustava s terena uočili smo važnost nastavka provedbe projekta Superseniori koji će za cilj imati prikupljanje i osiguranje financijskih sredstava za podršku projektima u lokalnim zajednicama kojima je cilj podizanje kvalitete života starijih osoba.

U 2017. godini planiramo pokrenuti online kampanju u trajanju od 30 dana s ciljem prikupljanja financijskih sredstava za fond Superseniori. Prikupljanje donacija će se odvijati putem sigurnog online sustava za doniranje. Nakon provedene kampanje raspisat ćemo novi natječaj za organizacije civilnog društva koje svojim aktivnostima podižu kvalitetu života starijih osoba.

Za više informacija o projektu slobodno nam se obratite na info@superseniori.hr, putem facebook profila Superseniori ili telefona Zaklade Zajednički put ili Zaklade Slagalica.
 

Zaklada Zajednički put, Zagreb

Telefon: 01 778 9890


Zaklada Slagalica, Osijek

Tel/fax: 031-213-255 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!