15:04 / 03.02.2017.

Autor: HRT

Projekt "Klikni za sigurnost"

Ambidekster klub logo

Ambidekster klub logo

Foto: - / -

Projekt „Klikni za sigurnost" " usmjeren je zaštiti djece i mladih od različitih oblika nasilja te prevenciju izlaganja štetnim sadržajima na Internetu.

U intervencijskom smislu ovaj  projekt  je sveobuhvatan te uključuje preventivni i tretmanski aspekt djelovanja kojim se pridonosi stvaranju sigurnijeg okružja za odrastanje djece i mladih te se posebice nastoji pridonijeti zaštiti djece i mladih koji su već doživjeli neki oblik nasilja (emocionalnog, tjelesnog, međuvršnjačkog). 

Stvaranje sigurnog okružja za odrastanje djece i mladih  u kojem se djeca i mladi osjećaju zaštićeno od različitih  oblika  nasilja  moguća  je  tek  sustavnim  i dugoročnijim,  ciljanim    djelovanjem  u  lokalnoj zajednici,  te    uz  zajedničko, sinergijsko  korištenje  svih  dostupnih  resursa.  Razvijao  se  slijedom dosadašnjih praktičnih  iskustava    i  rezultata  u  provođenju  preventivnih  programa  i   projekata Ambidekster  kluba,  partnerskih    organizacija  i  drugih  dionika  iz lokalnih  zajednica  u  Hrvatskoj.  

Postojeći resursi u provođenju projekta "Klikni za sigurnost" posebice su usmjereni na selektivnu i indiciranu    prevenciju  putem  pružanja  integrirane  socijalne  usluge  (savjetovanje,  psihosocijalna podrška, ocijalnopedagoški tretman) djeci i mladima adolescentne dobi (12-18 godina)  i njihovim roditeljima: i to prije svega žrtvama nasilja, kao i drugim rizičnim skupinama djece i mladih (djeca i mladi koji su doživjeli neki oblik nasilja, djeca i mladi s pasivnim PUP, djeca i mladi s neodgovarajućom roditeljskom skrbi).  

Stručnim radom s korisnicima u dvije lokalne  zajednice nadopunjuju se postojeće usluge za djecu, mlade i obitelji uvođenjem kvalitetnih  i metodološki učinkovitih usluga uz korištenje i umrežavanje postojećih resursa zajednice. 


Projekt se provodi uz sudjelovanje stručnjaka iz lokalne zajednice, prije svega djelatnika Centara za socijalnu skrb, ali također stručnjaka iz umreženih savjetovališta (Savjetovališta pri Zavodu za javno zdravstvo, savjetovališta srodih udruga)  te uz uključivanje i doprinos mladih volontera-aktivista.

Pri tome su sami korisnici aktivni sudionici u cjelokupnom procesu izvođenja projekta: od procjene stanja u lokalnoj zajednici, preko planiranja, kreiranja i izvođenja aktivnosti projekta do evaluacije učinkovitosti projektnih aktivnosti.   



Ambidekster klub 

I. Poljanice 6, 10040 Zagreb 

01 285 2170, 099 457 5444, 099 296 9508 

www.ambidekster.hr 

info@ambidekster.hr 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!