14:59 / 08.02.2017.

Autor: HRT

Pokretanje Društvenog poduzetništva

-

-

Foto: - / -

Udruga Srce želi stvoriti uvjete za pokretanje Društvenog poduzetništva, gospodarske djelatnosti proizvodnje jednostavnih slastica i jela koje bi proizvodile osobe s invaliditetom i posluživale uz tople napitke i prirodne čajeve i sokove u prostoru vlastitog Showrooma.

Na taj način bi im se omogućilo da postanu punopravni članovi društva te uz podršku radnih i osobnih asistenata ostvare svoje potencijale. Osobe s invaliditetom nakon završetka školovanja uglavnom ostaju prepušteni sami sebi i obiteljima i nemaju mogućnosti za samoostvarenjem kroz rad jer nisu konkurentni tržištu rada, nedostaje im radnog iskustva te su za njihovo zapošljavanje potrebne brojne prilagodbe od strane njih ali i od strane poslodavaca.

Za ovaj projekt potrebno je razviti poduzetničke kompetencije, unaprijediti znanje i vještine zaposlenika, osobnih i radnih asistenata, menadžmenta te samih osoba s invaliditetom. Preduvjet za uspješno poslovanje i održivost je razvoj cjelokupnog poslovnog modela, razvoj samih proizvoda, promociju i osnivanje društvenog poduzeća unutar Udruge Srce. Za uspješnost projekta posebna pozornost mora se staviti na razvoj konkurentnih  proizvoda i istraživanju tržišta za što će se koristiti tzv. LEAN pristup tj. radit će se na pilotiranju proizvoda (tržištu će se u nekoliko navrata ponuditi kreirani testni proizvod) kako bi se što preciznije odgovorilo na zahtjeve korisnika.

Razvojem i poticanjem društvenog poduzetništva kao inovativne ideje na području grada omogućilo bi se zapošljavanje osoba s invaliditetom, njihovih radnih asistenata te stručnjaka iz područja prehrambene biotehnologije. Isto tako projekt izravno doprinosi na prepoznate zapreke na lokalnoj razini: manjak poduzetničkih vještina, slabu vidljivost i svijest o društvenom poduzetništvu i nisku stopu zaposlenosti ranjivih skupina.

Obzirom na nestabilno financiranje Udruga za provedbu projekta potrebna su značajan financijska sredstva koje već i do sada prikupljamo na razne načine.

Jedan je organizacija 7. koncert „Za Srce“  koji će svojim humanitarnim nastupom podržati estradne zvijezde.  U prvoj polovici godine započeti će inicijalni pregovori s izvođačima koji će se profilirati kroz ljetne mjesece te krajem kolovoza/početkom rujna biti definirani. 

U rujnu će biti raspisan Javni poziv za volontere, izraditi plakat i audio materijal za promociju, video materijali za facebook i web stranicu, poziv medijima te biti odaslana pošta prema pravnim/poslovnim subjektima u svrhu prikupljanja donacija za ostvarenje cilja koncerta.

Prije početka akcije biti će prikupljene sve potrebne dozvole: dozvola Grada o korištenju sportske dvorane, prijava manifestacije MUPu i HDS Zampu, osigurani volonteri i hitna služba te sva tehnička i druga oprema i dokumenti potrebni za održavanje manifestacije. 

Promocija ovakvog događaja od iznimne je važnosti za lokanu zajednicu i naše članove, a obzirom da se odvija već tradicionalno i kontinuirano znak je podrške građana te senzibilizacije javnosti o mogućnostima, pravima i obvezama osoba s invaliditetom.

Udruga "Srce"

Petra Preradovića 3

10380 Sveti Ivan Zelina

OIB: 74744681525; 

IBAN: HR6723600001101845153; 

e-mail: info@udruga-srce-zelina.hr

tel/fax (ured): 01/2060-462; 099/301-3930; 098/ 507-807; 092/131-3050

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!