15:57 / 09.02.2017.

Autor: HRT

Otkrij na vrijeme

Zaklada Hrvatska kuća disanja

Zaklada Hrvatska kuća disanja

Foto: - / -

Zaklada Hrvatska kuća disanja i Grad Zagreb pokrenuli su jednu od najvećih humanitarnih akcija u Hrvatskoj pod nazivom Otkrij na vrijeme. Potaknuti statističkim podacima Hrvatskog pulmološkog društva za 2016., koji pokazuju kako se, s oko tri tisuće novooboljelih godišnje, Hrvatska nalazi na visokom drugom mjestu u Europi po broju oboljelih i umrlih od raka pluća.

 Osmislili smo akciju koja će pridonijeti smanjenju stope smrtnosti od bolesti dišnoga sustava te educirati građane o važnosti prevencije, ranog prepoznavanja i suzbijanja čimbenika rizika te važnosti prestanka pušenja. Glavni cilj akcije je prikupiti 15 milijuna kuna za kupnju CT uređaja za rano dijagnosticiranje ove zloćudne bolesti. Akcija će trajati do kraja godine, a sredstva se mogu donirati na broj telefona 060 9006 ili uplatom na broj žiro računa akcije: HR3923600001501932633 (Zagrebačka banka). 

Oko 1,3 milijarde ljudi u svijetu puši cigarete, a svake godine od bolesti povezanih s pušenjem umre 5 milijuna ljudi. U Hrvatskoj puši gotovo svaka treća odrasla osoba dok godišnje od karcinoma pluća umre 2600 osoba. Oko 20% pušača obolijeva od KOPB-a (kronične opstruktivne plućne bolesti) zbog izravnog kemijskog djelovanja duhana na strukturu pluća. Najugroženija je skupina pušača iznad pedeset godina starosti koja puši više od kutije cigareta dnevno.

Akcijom Otkrij na vrijeme prikupljaju se sredstva za kupnju CT uređaja nove generacije koji će primarno pušačima, kao najugroženijoj ciljnoj skupini, omogućiti screening i ranu dijagnostiku plućnih oboljenja s naglaskom na rak pluća, koji je izlječiv ukoliko se na vrijeme otkrije. Većina pušača prestane pušiti tek kada ozbiljno oboli ili kada oboli netko od njihove obitelji i prijatelja, a tada je već prekasno. Posebnost ovog uređaja je izrazito niska razina zračenja zahvaljujući kojoj se osobe, ponajprije pušači, mogu pregledati svake godine. Pravovremeno otkrivanje zloćudnog tumora pospješuje vjerojatnost izlječenja.

Od štetnih učinaka cigareta nisu pošteđeni ni nepušači. Zbog pasivnog pušenja i dima kojim su okruženi na brojnim javnim mjestima mogu oboljeti od raka pluća, a žene prije menopauze i od raka dojke te raka sinusa. Posebno su ugrožena i djeca čije izlaganje duhanskom dimu u prvih 18 mjeseci života povećava rizik obolijevanja dišnih puteva i do 60%.

 Osim toga, boravak u zadimljenom prostoru odgovoran je za česte upale srednjeg uha i za dvostruko češće astmatičke simptome prije pete godine života. Djeca čiji roditelji puše u njihovoj blizini će do polaska u školu udahnuti dim od preko 100 kutija cigareta.

Zaklada Hrvatska kuća disanja

Duljaninova 3,10000 Zagreb

Tel: 01 455 0299

Email: akomljenovic@hrvatskakucadisanja.hr

www.hrvatskakucadisanja.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!