14:01 / 08.02.2017.

Autor: HRT

Opremanje specijaliziranog laboratorija Klinike za dječje bolesti

Udruga Phoenix

Udruga Phoenix

Foto: - / -

Trenutno je Udruzi Phoenix cilj prikupiti sredstva i stvoriti sve preduvjete za uvođenja nove dijagnostičko laboratorijske pretrage uz osnivanje visoko specijaliziranog laboratorija u sklopu Zavoda za onkologiju i hematologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Liječenje L-asparaginazom kod djece s akutnom limfoblastičnom leukemijom značajno utječe na poboljšanje preživljenja i izlječenje. Ali, tijekom liječenja kod nekih bolesnika može se razviti preosjetljivost i stvoriti neutralizirajuća protutijela na L-asparaginazu zbog čega je u tim slučajevima snižena aktivnost tog važnog lijeka u krvi bolesnika. Bez laboratorijskog određivanja aktivnosti L-asparaginaze iz krvi bolesnika ne može se sa sigurnošću procijeniti učinkovitost tog lijeka, što je vrlo važno kod donošenja odluke o daljnjem načinu liječenja.

Zbog toga je donesen internacionalni konsenzus o potrebi redovitog monitoriranja aktivnosti L-asparaginaze tijekom liječenja tih bolesnika.

Da bi se to ostvarilo potrebno je uvesti navedenu dijagnostičku pretragu u rutinsku praksu. Za sada u Hrvatskoj, kao i u drugim susjednim državama ne postoji specijalizirani laboratorij koji bi mogao provoditi navedenu dijagnostiku. Klinika za dječje bolesti Zagreb u suradnji s Medicinskim fakultetom u Zagrebu započela je s uvođenjem te pretrage uključujući i edukaciju kadra, ali za konačnu realizaciju potrebno je opremanje laboratorija u sklopu Zavoda za dječju onkologiju i hematologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Na taj način bi se povećala kvaliteta liječenja djece s akutnim limfoblastičnim leukemijama u čitavoj Hrvatskoj, jer bi se uzorci krvi iz svih regionalnih centara gdje se liječe ta djeca mogli slati i analizirati na jednom mjestu, a rezultati bi se mogli na vrijeme dostavljati nadležnim liječnicima.

Tako formiran visoko specijalizirani dijagnostički laboratorij u sklopu Zavoda za onkologiju i hematologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb postao bi dobra baza i za uvođenje drugih visoko specijaliziranih dijagnostičkih pretraga bitnih za provođenje najnovijih načina liječenja djece onkoloških bolesnika.

Za opremanje laboratorija potrebno prikupiti oko 720.000 kn (ovisno o aktualnoj cijeni aparata na tržištu i sl.).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!