14:24 / 05.09.2017.

Autor: HRT

Obiteljski kamp „Dijabetes bez granica i predrasuda“

Zagrebačko dijabetičko društvo

Zagrebačko dijabetičko društvo

Foto: - / -

Naziv projekta: 4. Obiteljski kamp „Dijabetes bez granica i predrasuda“  Omladinski hostel Zadar, od 6. do 8. listopada 2017.


Dijabetes tip 1 je stanje kod kojeg je dijete ili mlada osoba, doživotno ovisno o uzimanju inzulina, te pogađa cjelokupnu obitelj. Pored dijabetološkog tima, upravo obitelj ima ključnu ulogu u psihološkoj prilagodbi djeteta na dijabetes, razini brige o dijabetesu i pridržavanju smjernica za kvalitetan život s dijabetesom. Prihvaćanje dijabetesa preduvjet je dobre metaboličke kontrole!

To je dugotrajno, kontinuirano nastojanje da se uspješno savladaju svi izazovi života s dijabetesom tip 1 i uz to treba postići da se djeca dobro osjećaju unatoč povremenim neuspjesima i razočarenjima. S obzirom na potencijalno razarajući učinak dijabetesa na cjelokupnu obitelj, za prihvaćanje stanja, usvajanje vještina, te stvaranje trajnog ozračja entuzijazma i optimizma neophodni su, kako dobra edukacija obitelji od strane medicinskog osoblja, tako i kontinuirana psihološka podrška.

Kamp je orijentiran djeci s dijabetesom tip 1 i njihovim obiteljima, s posebnim naglaskom na psihološko osnaživanje roditelja.


Pruža cjelokupnu edukaciju o važnosti i nedjeljivosti svih ključnih elemenata u kvalitetnom i uspješnom zbrinjavanju dijabetesa:

• redovita samokontrola GUK-a i apliciranje inzulina,

• pravilna i uravnotežena prehrana,

• redovita sportska aktivnost,

• kontinuirana psihološka podrška obiteljima.


Mogućnost za razmjenu iskustava i stvaranje roditeljsko/obiteljske infrastrukture želimo ponuditi obiteljima kako iz Zagreba, tako i iz drugih dijabetičkih udruga diljem Lijepe naše, te obiteljima zemlje partnera. Nakon što smo prijašnjih godina ugostili  obitelji iz Makedonije, Bosne i Hercegovine te Slovenije ove godine smo kao zemlju partnera izabrali Crnu Goru.

Želimo postići maksimalnu sinergiju i zajedništvo, te će kampu prisustvovati obitelji novootkrivene djece s dijabetesom tip 1, kao i obitelji s višegodišnjim životom s dijabetesom.

Kamp je osmišljen u obliku raznovrsnih trodnevnih edukacija i radionica, pri čemu je fokus Kampa na psihološkoj podršci roditeljima, pravilnoj prehrani te na sportskim animacijama za djecu i mlade.

Kampu bi prisustvovalo do 140 sudionika, od kojih bi bilo cca 40 djece i mladih s dijabetesom.

Nacionalnu važnost projekta prepoznali su Referentni centri za dijabetes u Hrvatskoj koji će sudjelovati u projektu:

• KBC Zagreb - dr. sc. Marina Grubić, prof. psihologije, najveći stručnjak na polju psihološke podrške obiteljima djece i mladih s dijabetesom tip 1.

• Klinika za pedijatriju KBC Sestara milosrdnica – doc. dr. sc. Gordana Stipančić, dr. med. i prim. Lavinia La Grasta Sabolić, dr. med.


Djeca i srednjoškolci s lošom psihološkom prilagodbom, na dijabetes gledaju kao na ograničavajući čimbenik u svakodnevnom životu, koji predstavlja stalnu prijetnju njihovom zdravlju i budućim životnim izborima. Oni koji imaju visoko samopoštovanje, kompetenciju i vještine suočavanja, imaju i bolju metaboličku kontrolu i na dijabetes gledaju kao na priliku za pozitivnu promjenu!


Očekivani ciljevi projekta:

• promicanje zdravog načina života,

• evaluacija GUK tijekom kampa (povećanje razine zadovoljstva očekivano bi trebalo utjecati i na bolju regulaciju šećera), te mjerenje HbA1c-a,

• komparacija vrijednosti GUK-a mjerenih putem aparatića za samokontrolu te CGM uređajima,

• motivirati djecu i mlade s dijabetesom i njihove obitelji na što bolju skrb o dijabetesu, te postizanje željenih ciljeva liječenja,

• senzibilizirati širu društvenu zajednicu o porastu učestalosti dijabetesa tip 1 u djece i mladih,

• provoditi kontinuirane edukacije s ciljem ranog otkrivanja i postavljanja dijagnoze u svrhu odgode/smanjenja komplikacija bolesti i podizanja kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji,

• sinergijski djelovati na mjerodavne institucije kako bi našoj djeci osigurali najbolje moguće lijekove i pomagala u liječenju dijabetesa: uvrstiti inzulinske pumpe i kontinuirane mjerače glukoze u krvi (CGM) na redovnu listu ortopedskih pomagala HZZO-a.


Obiteljski kamp je mjesto u kojem nema granica i predrasuda i u kojem su svi sudionici jedna velika slatka obitelj!



Zagrebačko dijabetičko društvo 
Adresa: Ilica 48, Zagreb 
Kontakt telefon: 01/ 4847-429  
Mobitel: 091/ 4847429  
Mail: info@zadi.hr 
Predsjednica: Prim. mr. sc. Manja Prašek, dr. med.
Web adresa: www.zadi.hr 
Facebook: www.facebook.com/ZagrebackoDijabetickoDrustvo 
IBAN: HR0323600001101555499

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!