14:37 / 20.02.2017.

Autor: HRT

Obilježavanje 25. obljetnice Zajednice Susret

Zajednica Susret

Zajednica Susret

Foto: - / -

Zajednica Susret  koju je 1992. godine  osnovala svima nam poznata Bernardica Juretić, ove godine slavi jubilarnu 25. obljetnicu rada i djelovanja. Riječ je o značajnoj obljetnici koju ćemo svečano proslaviti 15. prosinca ove godine, a dotad namjeravamo ovaj važni događaj obilježavati  nizom raznovrsnih aktivnosti, od okruglih stolova i predavanja na temu ovisnosti, preko donatorske večere, likovnih kolonija i keramičarskih radionica u našim komunama u Ivanovcu i Cisti, do izdavanja Monografije u želji da nastane i pisani trag o nastanku razvoju Zajednice Susret.



Naime, prva, toliko značajna terapijska zajednica osnovana je 15.12. davne 1992. godine u Cisti Velikoj nedaleko Splita. Bilo je to vrijeme kada u našoj zemlji nije bilo rješenja za osobe s problemima ovisnosti, kako za njih osobno, tako i za njihove roditelje, obitelji, društvo u cjelini. 


Riječ je o terapijskoj zajednici koja je svoj rad utemeljila na filozofiji  “Projekt Čovjek” (Progetto Uomo)  koji je nastao 70.-tih godina prošlog stoljeća u Italiji od strane don Maria Picchija.

Samo ime  Zajednica Susret (Comunita Incontro) preuzeto je od don Pierina Gelminija  koji je razvijao terapijske zajednice po susjednoj nam Italiji.  Filozofija i program “Projekt Čovjek” su temelj našeg rada čije su najbitnije značajke u posvećenosti čovjeku. Upravo je čovjek kao ljudsko biće u središtu, u biti našeg djelovanja, a ne njegov problem.

Danas je Dom za ovisnike “Zajednica Susret” ustanova socijalne skrbi koji pruža uslugu smještaja i psihosocijalne rehabilitacije ovisnicima o drogi, alkoholu, kockanju i drugim oblicima ovisnosti u terapijskim zajednicama, a u savjetovalištima u Zagrebu i  Splitu pružamo usluge savjetodavnog rada s ovisnicima i članovima njihovih obitelji te provodimo  aktivnosti resocijalizacije.

Iako je za društvo u cjelini bio nemjerljiv značaj osnivanje ovakve ustanove, danas, na žalost, ponovo moramo svi zajedno osvijestiti društveni problem koji raste iz problematike ovisnosti svih vrsta. Nažalost, one su danas daleko raznovrsnije, te po stručnoj procjeni opasnije i razornije kako za pojedinca tako i za društvo u cjelini.

Danas, u situaciji nestajuće demografske slike, više nego ikada moramo svi doprinijeti očuvanju svakog čovjeka, svake obitelji, te doprinijeti osiguravanju zdravih naraštaja sa zdravim stilovima života, “graditi mladost na koju će se s povjerenjem osloniti starost”.pravo zbog ovog višestrukog te posebice društvenog značaja problematike kojom se bavimo, HRT kao medijski servis od nemjerljivog je značaja jer će medijskim praćenjem našeg humanog rada doprinijeti senzibiliziranju javnosti za probleme ovisnosti koja često nije na vrijeme  prepoznata kao problem pa se suočavamo s višestrukim posljedicama za naše obitelji i društvo u cjelini.

Ujedno ćemo raznim aktivnosti unaprijediti svakodnevicu našim korisnicima, a sve u uvjerenju da će se našim humanim i hvale vrijednim akcijama odzvati prijatelji, roditelji, volonteri i svi ljudi dobre volje kako bismo u godini u kojoj slavimo značajni jubilej  doprinijeli njihovom ugodnijem i raznovrsnijem boravku u terapijskim zajednicama.

Želimo poslati poruku ovisnicima da imamo rješenje za izlazak iz pakla droge, alkohola, kocke, te da “uz nas nisu sami” duboko svjesni kako njihov problem  danas možda jest tuđi problem, ali već sutra on može biti problem nas i naših obitelji.

Učinimo stoga iskorak u zdravi život bez ovisnosti  kroz pomoć sadašnjim ovisnicima kako bismo njima spasili život,  a javnost upozorili da se sve ovisnosti mogu i spriječiti i liječiti! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!