14:58 / 09.02.2017.

Autor: HRT

Memorijal Marije Topić

Marija Topić

Marija Topić

Foto: - / -

Tijekom pola stoljeća djelovanja Udruge invalida rada Zagreba (UIR Zagreba), na njezinom se čelu kao vodeća osoba nitko nije zadržao dugo koliko Marija Topić, vrlo empatična i ambiciozna žena velika srca.

Tijekom njezina 14-godišnjeg mandata, UIR Zagreba je s 1.000 članova porasla na 10.000 te stekla status velike i aktivne udruge, a koji zadržava i danas. Upravo u spomen i čast pokojne Marije Topić, a zbog svega dobrog što je učinila za invalide rada, osobe s invaliditetom i UIR Zagreba, svake godine u mjesecu svibnju povodom obljetnice njezina prerana i nenadana odlaska s ovog svijeta 2013. godine, UIR Zagreba organizira Memorijal Marije Topić, sportsko-kulturnu manifestaciju.

Od prve godine održavanja Memorijala Marije Topić 2014. godine, pokrovitelj manifestacije je Gradski Ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

 Memorijal Marije Topić organizira se u dva dijela. Prvi, sportski dio obuhvaća prednatjecanja koja pojedine udruge invalida rada na području Republike Hrvatske organiziraju u svojim prostorijama dok se finalna natjecanja odvijaju u Zagrebu, na RŠC Jarun. Natjecanja su organizirana za devet sportskih aktivnosti: belot, šah, pikado, igra nabaci krug, plivanje, stolni tenis, streljaštvo, viseća kuglana i kuglanje.

Nakon završenog prvog dijela slijedi kulturno-zabavni dio programa s proglašenjem rezultata i podjelom zasluženih odličja te domjenkom i glazbom pred otprilike 200 uzvanika među kojima je prvenstveno uža obitelj Marije Topić, zatim članovi UIR Zagreba, predstavnici udruga invalida rada s područja cijele Republike Hrvatske, predstavnici srodnih zagrebačkih udruga te niz drugih prijatelja Marije Topić i UIR Zagreba iz političkog i javnog života.

Marija Topić članom UIR Zagreba postala je 1974. godine. Ubrzo nakon učlanjenja, u UIR Zagreba pronašla je svoj drugi dom, okružena osobama suočenim s istim ili sličnim problemima i koje su se upravo zbog te sličnosti u teškim životnim situacijama međusobno najbolje razumjele. Funkcija Predsjednice koju je obavljala vrlo odgovorno osigurala joj je ovlasti i pružila velike mogućnosti pružanja pomoći onima u potrebi.

Memorijal Marije Topić samo je mali, ali simboličan način zajedničkog sjećanja i odavanja godišnje počasti osobi koja nas je u velikoj mjeri svojim djelima zadužila i koja nam je u nasljeđe ostavila nimalo lake zadatke. Memorijal Marije Topić ujedno je i manifestacija kojom UIR Zagreba nastoji informirati širu javnost, a posebice invalide rada s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, o svojim aktivnostima s naglaskom na važnost i značenje sporta i rekreacije u svakidašnjem životu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!