16:03 / 03.02.2017.

Autor: HRT

Humanitarna akcija "Da život imaju"

Humanitarna akcija Da život imaju

Humanitarna akcija Da život imaju

Foto: - / -

Cilj humanitarne akcije „Da život imaju“ je mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti domove, osigurati mogućnost stanovanja kao prijelazni period iz života u domu u samostalan život te osigurati omogućiti stanovanje siromašnim studentima koji to pravo nisu ostvarili u studentskim domovima.

Nužnost i opravdanost provedbe akcije:

Prema podacima Ministarstva socijalne politike i mladih te Državnog zavoda za statistiku u Republici Hrvatskoj u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi smješteno je oko 800 djece i mladih.

U objektima Caritasa Zagrebačke nadbiskupije na dan 31. prosinca 2016. godine na smještaju se nalazilo 74 djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi (0 – 18 godina) te 4 mladih starijih od 18 godina. Njihov najveći problem je što nakon navršene 18. godine života, a u slučaju daljnjeg školovanja najkasnije do napunjene 21. godine, moraju napustiti dom i započeti samostalan život.

Tijekom 2016. godine 7 mladih starijih od 18 godina moralo je napustiti Caritasove domove, dok u Hrvatskoj svake godine oko 170 mladih iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji završi srednju školu i ne zna kako dalje.

Bez podrške obitelji i društva, bez posla, bez riješenog stambenog pitanja i sredstava za život - prepušteni su sami sebi te izloženi izuzetno visokom riziku od socijalne isključenosti i siromaštva. Uglavnom su kvalificirani za zanimanja koja nisu tržišno konkurentna, imaju pristup slabije plaćenim poslovima, često se zapošljavaju unutar sive ekonomije, ponekad ne dobivaju plaću za svoj rad. Problemi ovih mladih ljudi još su teži zbog nedostatka sustavne institucionalne podrške od strane institucija i nadležnih ministarstava.

Zbog toga mnogi mladi u završnim razredima srednje škole namjerno skupljaju loše ocjene te ponavljaju razred kako bi što duže ostali „zbrinuti“ u domovima. Oni pak koji napuštaju domove, zbog neriješenog stambenog pitanja i bez zaposlenja nerijetko se odaju problematičnom ponašanju ostajući u začaranom krugu ovisnosti o sustavu.

Želeći im pružiti dodatnu podršku i sigurnost Caritas je pokrenuo akciju gradnje stambene zgrade za smještaj mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti dom, te siromašnih studenata.

Prema pravilima struke, na parceli predviđenoj za gradnju zgrade moguće je izgraditi podzemnu etažu, tri etaže i potkrovlje, odnosno uvučeni kat.

U prizemlju zgrade planirani su uredi za socijalnu službu Caritasa, koja bi mladima pružala podršku u procesu prelaska u samostalni način života sa svim kompetencijama i socijalnim vještinama koje će im biti potrebne, posredovala pri zapošljavanju i konačnom rješenju stambenog pitanja te im bila pri ruci pri svakodnevnim poteškoćama i izazovima.

Na prvom, drugom i trećem katu izgradit će se jednokrevetne i dvokrevetne sobe s kupaonicama s mogućnošću smještaja za trideset i jednog korisnika. Na četvrtom uvučenom katu predviđena je izgradnja zajedničkog vešeraja. Osim dvokrakog stubišta predviđeno je i dizalo prilagođeno osobama u invalidskim kolicima.

Račun:
Privredna banka Zagreb: IBAN HR1423400091110343166, poziv na broj: 07015.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!