14:34 / 17.03.2017.

Autor: HRT

Edukativni projekt obnovljivi izvori energije

OIE Hrvatska

OIE Hrvatska

Foto: - / -

Obnovljivi izvori energije su izvori energije koji se dobivaju iz prirode te se mogu obnavljati. Danas se sve više koriste zbog svoje neškodljivosti prema okolišu. Najčešće se koriste energije vjetra, sunca i vode. Zemlje Europske unije su snažno izgradila svoja društva i gospodarstva i temelje buduće razvoje svojih zemalja ka energetskoj neovisnosti. Svoje energetske tranzicije upravo su izgradile kroz uključivanje građana i poduzetnika u projekte grupnog financiranja u lokalnim zajednicama, do primjera zemalja gdje je energija čak presudna u ljudskom razvitku.

Cilj projekta je podizanje javne svijesti o svekolikoj dobrobiti obnovljivih izvora energije, educiranju šire javnosti o prednostima i značaju za Republiku Hrvatsku takvih izvora energije, približiti problematiku obnovljivih izvora energije koji se koriste za proizvodnju električne energije te potaknuti općedruštveni dogovor da budućnost Hrvatske može i mora biti u obnovljivim izvorima energije i visoko učinkovitoj kogeneraciji. Obnovljivi izvori energije moraju biti prisutni kod mikro, malih i srednjih poduzetnika, u poljoprivredi, turizmu, kao i u kućanstvima.

Uočena potreba promoviranja obnovljivih izvora energije je proizašla iz lošeg stanja iskorištenja prirodnih izvora energije u Republici Hrvatskoj. Dodatno, zbog raznih zabluda i neistina koje kolaju medijima na temu obnovljivih izvora energije uočena je i potreba da se potencijali domaćih resursa i vlastitih obnovljivih izvora energije pokažu.

Proizvodnja električne energije ili topline tiče se svih ljudi. Električna energije je u današnje vrijeme temeljni pokretač svakog razvijenog društva u kulturološkom, ekonomskom i razvojnom smislu te je stoga izuzetno bitno odgovoriti na pitanje koje se tiče svih nas: kako učinkovito, sigurno, pouzdano, održivo i bez zagađivanja proizvoditi električnu energiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!