17:02 / 03.02.2017.

Autor: HRT

Centar za sigurniji internet

Centar za sigurniji Internet

Centar za sigurniji Internet

Foto: - / -

Širenjem interneta, došlo je i do širenja novih oblika društveno neprihvatljivih ponašanja koji utječu na psihosocijalni razvoj djece i mladih jer su oni i najčešći korisnici moderne računalne tehnologije. Porast zlostavljanja djece kao i razvoj novih oblika zlostavljanja u uskoj je vezi i s razvojem tehnoloških komunikacijskih dostignuća.

Centar je odlučio preuzeti dio odgovornosti i ponuditi pomoć djeci i mladima, njihovim roditeljima, nastavnicima u prepoznavanju štetnog sadržaja na internetu, kako bi se podigla svijest o opasnostima interneta.


Centar za nestalu i zlostavljanu djecu se priključio  2015. godine europskoj mreži Centara za sigurniji Internet (www.csi.hr) te je od tada do danas proveo niz preventivnih programa i aktivnosti, budući da smo stajališta da je prevencija najvažnija u zaštiti djece od štetnih sadržaja na internetu. 

Centar za sigurniji Internet je sufinanciran od strane Europske Unije iz programa Department C –Connecting Europe Facility (CEF) kroz projekt  „Safer Internet Center Croatia: Making Internet a good and safe place“ (2015-HR- IA-0013).

Koordinator navedenog projekta je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, dok su partneri projekta Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Grad Osijek i Vipnet d.o.o., a projekt podržava i Vlada Republike Hrvatske, Ured za udruge kao i Microsoft Hrvatska d.o.o.


Cilj projekta je održati i unaprijediti rad Centra za sigurniji Internet kroz djelovanje Hotline servisa, koji predstavlja nacionalnu platformu za dojave ilegalnih i štetnih sadržaja na internetu (dječja pornografija, rasizam, ksenofobija, govor mržnje i dr.), kao i Helpline servisa (0800 606 606) za prijavljivanje i pružanje stručne pomoći i savjetovanja roditeljima i djeci koja su se susrela sa štetnim sadržajem, kontaktima i ponašanjima na internetu.

Telefonska linija je besplatna, dostupna je na razini cijele Hrvatske, a savjete i pomoć pruža obučeni stručni suradnik – psiholog. Obilježavanjem Dana sigurnijeg interneta, koji se obilježava svake godine u veljači, drugog utorka u tjednu, pa tako i 7. veljače 2017. godine, namjerava se kroz razne radionice, na inovativan način djeci i mladima, ali i njihovim roditeljima i učiteljima, približiti koje sve opasnosti vrebaju na internetu.

U suradnji sa Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti predviđeno je razvijanje aplikacije i Priručnika, koji će obuhvaćati savjete za sigurnije korištenje Internet tehnologije, a u suradnji s Vipnetom d.o.o.  predviđeno je predinstaliranje mobilne aplikacije za djecu koja će sadržavati edukativne materijale o sigurnijoj uporabi interneta, zaštiti osobnih podataka, i zaštiti od različitih štetnih sadržaja i opasnosti na internetu.


Predviđeno je i daljnje širenje programa „Web detektivi“ - edukativnih predavanja u osnovnim školama o sigurnom korištenju Interneta  (nakon predavanja djeca postaju WEB detektivi i obučeni su prijavljivati na Internet stranici Centra svaki neprimjereni sadržaj s kojim se susretnu), kao i organiziranje Youthpanela za djecu od 5-11 godina i 12-18 godina kroz debate, radionice i edukacije te niz drugih promotivnih i prije svega edukativnih aktivnosti. 


Kroz djelovanje Centra za sigurniji Internet je predviđen niz edukativnih i preventivnih aktivnosti kojim se namjerava djecu, njihove roditelje, nastavnike, ali i širu zajednicu osvijestiti o štetnim sadržajima na internetu i boljem, sigurnijem načinu korištenja interneta.
 

Podržite nas i pomozite nam učiniti Internet boljim i sigurnijim mjestom za djecu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!