16:00 / 10.02.2020.

Autor: HRT

U akciji "Uz nas niste sami - Za osmijeh u srcu" prikupljeno je 1.376.451,06 kuna

Uz nas niste sami

Uz nas niste sami

Foto: HRT / HRT

Partneri HRT-ove akcije ove su godine bili Savez društava Naša djeca i Udruga Smiješak za sve, a sredstva su se prikupljala za pomoć djeci na dugotrajnom liječenju u bolnicama u Osijeku i Rijeci te odraslima s teškoćama kretanja i intelektualnim teškoćama u Centru za reh. Stančić.

Humanitarna akcija Hrvatske radiotelevizije "Uz nas niste sami: Za osmijeh u srcu" , koja je trajala od 1. prosinca  2019. do 31. siječnja 2020., potaknula je više od stotinu tisuća građana na donacije koje će omogućiti unapređenje skrbi o djeci koja trebaju dugotrajno liječenje u KBC Osijek i KBC Rijeka te o odraslima s teškim invaliditetom u Centru za rehabilitaciju Stančić.

U akciji je zahvaljujući pozivima građana na humanitarni telefon, donacijama tvrtki i građana na žiro račun akcije i putem Aircash aplikacije te posebnoj donaciji emisije "Tko želi biti milijunaš" prikupljeno ukupno 1.376.451 kuna.

Veći dio donacija prikupljen je tijekom završne emisije humanitarne akcije "Uz nas niste sami: za osmijeh u srcu" koja je emitirana 15. prosinca 2019. Prikupljene donacije podijelit će se na navedene projekte koje provode Savez društava "Naša djeca" Hrvatske  i udruga "Smiješak za sve".

Udruga “Smiješak za sve” već radi na opremanju Centra za smještaj volontera s prenoćištem u kojem bi svoj privremeni dom uskoro trebali pronaći studenti Zdravstvenog učilišta, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, sestrinstva i psihologije na Hrvatskoj katoličkom učilištu te socijalnog rada na Pravnom fakultetu. Oni će odrađujući praktični rad pomagati osoblju Centra za rehabilitaciju Stančić, ali i pomoći da kvaliteta života više od dvjesto štićenika, odraslih osoba s mentalnim i tjelesnim poteškoćama, dospije na višu razinu. 

Budući da je Centar Stančić okružen šumom, u sklopu projekta uredit će se i zelene površine te pješačke staze koje će omogućiti nesmetano kretanje štićenika u invalidskim kolicima. Uređivanje šetnica i postavljanje klupica trebalo bi privući i stanovnike mjesta na obiteljska druženja i ukidanje društvene izolacije u kojoj štićenici već predugo žive.

Za unapređenje skrbi o djeci koja trebaju dugotrajno liječenje, u KBC Rijeka i KBC Osijek nabavit će se: suvremeni bolnički kreveti prilagođeni potrebama djece na palijativnoj pedijatrijskoj skrbi, fotelje za roditelje koji dulje vremena borave s djecom, infuzomati, perfuzori, elektrostimulator, kompleti za terapiju kisikom, transportna ležeća kolica, invalidska kolica za djecu, pulsoksimetari, uređaji za dezinfekciju i strojevi za čišćenje kako bi se osigurala higijena i zaštita od infekcija u prostorima u kojima se liječe djeca oslabljenog imuniteta te didaktičke igračke.

Navedene nabavke omogućit će bolje uvjete za palijativnu pedijatrijsku skrb u oba kliničko-bolnička centra. Cjelokupni projekt se odvija u sklopu nacionalne akcije "Za osmijeh djeteta u bolnici" koji Savez društava "Naša djeca" Hrvatske provodi u suradnji s partnerima, pod pokroviteljstvom Ministarstvom zdravstva. Organizatori humanitarne akcije Hrvatska radiotelevizija, udruga Smiješak za sve i Savez društava "Naša djeca" Hrvatske, zahvaljuju svim građanima i tvrtkama koje su se uključile u humanitarnu akciju i svojim donacijama omogućile poboljšanje života za ranjive skupine djece i odraslih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!