08.02.2017.

Udruga "Srce"


 

Udruga Srce osnovana je u lipnju 2005. godine od strane roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom s ciljem prevencije institucionalizacije i osposobljavanja istih za što samostalnijim životom.
 
Kako su potrebe naših korisnika svakim danom bivale sve veće, a nije bilo dostupnosti socijalnih usluga u zajednici te su najbliži rehabilitacijski postupci bili u Zagrebu, uvidjeli smo kako je nužno potrebno usluge učiniti dostupnima u matičnoj sredini. Tako smo postupno uvodili logopedske i fizioterapijske postupke, uslugu pomoćnika u vrtiću i nastavi, uslugu osobnog asistenta, te radnog i senzorno integracijskog terapeuta.

Sve ove aktivnosti i usluge provodimo i danas uz još: poludnevni boravak Klub Srce koji okuplja osobe s invaliditetom, koji su završili formalno obrazovanje te nemaju mogućnosti zapošljavanja ili im je oduzeta radna i poslovna sposobnost i terapijsko plivanje po Halliwick metodi. 2012. godine uselili smo u vlastiti prostor od 390m2.

Zemljište nam je 2008. godine poklonio Grad Sveti Ivan Zelina, i od tada smo skupljanjem donacija, humanitarnim akcijama i sudjelovanjem cijele lokalne zajednice uspjeli završiti i opremiti prostor. Od 2012. godine svake godine organiziramo Koncert koji humanitarno (besplatno) nastupom, podržavaju brojne estradne zvijezde.

Uključenost članova lokalne zajednice vidljiva je iz broja volontera i želje za volontiranjem u našoj Udruzi (u 2016. godini – 122 volontera i 4960 volonterskih sati) te smo 2013. godine predložili Gradu da se izradi i donese Lokalna volonterska politika, a u travnju iste godine osnovali smo Lokalni volonterski centar Zelina kroz koji profiliramo volontere i njihove želje prema organizacijama u Gradu koje su iskazale potrebe za volonterima i njihovim doprinosom. 

Također, u kolovozu 2013. godine potpisali smo svoj prvi EU projekt  IPA „Podrška u zajednici“ kojim smo osigurali pomoćnike u nastavi i vrtiću za svu djecu u potrebi te zaposlili dodatno logopeda i socijalnog pedagoga. Projekt je završio u veljači 2015. godine. 

U prosincu 2014. godine potpisnici smo drugog EU projekta ESF „Zajedno jači“ u kojem smo jačali kapacitete voditelja, roditelja i volontera za 5 udruga iz 4 različite županije. Projekt je završio u prosincu 2015. godine.  Od 2015. godine proširili smo svoje djelovanje na pomoć i podršku volontera samačkim i staračkim obiteljima s područja našeg Grada te im kontinuirano pomažemo u obavljanju svakodnevnih aktivnosti (košenje trave, donošenje drva, pospremanje životnog prostora, odlazak u trgovinu i ljekarni,..)

Cilj nam je u idućem periodu djelovanja otvoriti društveno poduzeće kako bi osobama s invaliditetom pružili mogućnost zapošljavanja i jednakog sudjelovanja i doprinosa zajednici. 

Svojim radom doprinosimo smanjenju predrasuda i stereotipa prema djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom u zajednici te potičemo međusektorsku suradnju (Povezivanje i partnerstvo Sa  resornim ministarstvima, Zagrebačkom županijom Gradom Sveti Ivan Zelina, Općinom Bedenica, osnovnim i srednjom školom te Centom za socijalnu skrb i ostalim dionicima u zajednici).

Vrlo je bitno da organizacije civilnoga društva budu samoodržive i da pronađu različite izvore financijskih sredstava. Tako smo mi već 2010. godine krenuli sa sakupljanjem starog papira, postavljanjem kontejnera te i na taj način uključili i osvijestili čitavu lokalnu zajednicu o važnosti očuvanja okoliša i zaštite prirode te nastavno na to sagradili vlastitu solarnu elektranu.

Tim udruge čine stručnjaci iz pojedinih područja, pomoćnici u nastavi i vrtiću, osobni asistenti te administrativni tim koji svaki u svom području doprinose radu i djelovanju Udruge. 

Kao primjer dobre prakse prepoznale su nas brojne udruge s područja RH i šire te smo često domaćini u razmjeni informacija i iskustava.

Udruga "Srce"

Petra Preradovića 3

10380 Sveti Ivan Zelina

OIB: 74744681525; 

IBAN: HR6723600001101845153; 

e-mail: info@udruga-srce-zelina.hr

tel/fax (ured): 01/2060-462; 099/301-3930; 098/ 507-807; 092/131-3050