08.02.2017.

Udruga "Srce"


 

Udruga Srce osnovana je u lipnju 2005. godine od strane roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom s ciljem prevencije institucionalizacije i osposobljavanja istih za što samostalnijim životom.
 
Kako su potrebe naših korisnika svakim danom bivale sve veće, a nije bilo dostupnosti socijalnih usluga u zajednici te su najbliži rehabilitacijski postupci bili u Zagrebu, uvidjeli smo kako je nužno potrebno usluge učiniti dostupnima u matičnoj sredini. Tako smo postupno uvodili logopedske i fizioterapijske postupke, uslugu pomoćnika u vrtiću i nastavi, uslugu osobnog asistenta, te radnog i senzorno integracijskog terapeuta.

Sve ove aktivnosti i usluge provodimo i danas uz još: poludnevni boravak Klub Srce koji okuplja osobe s invaliditetom, koji su završili formalno obrazovanje te nemaju mogućnosti zapošljavanja ili im je oduzeta radna i poslovna sposobnost i terapijsko plivanje po Halliwick metodi. 2012. godine uselili smo u vlastiti prostor od 390m2.

Zemljište nam je 2008. godine poklonio Grad Sveti Ivan Zelina, i od tada smo skupljanjem donacija, humanitarnim akcijama i sudjelovanjem cijele lokalne zajednice uspjeli završiti i opremiti prostor. Od 2012. godine svake godine organiziramo Koncert koji humanitarno (besplatno) nastupom, podržavaju brojne estradne zvijezde.

Uključenost članova lokalne zajednice vidljiva je iz broja volontera i želje za volontiranjem u našoj Udruzi (u 2016. godini – 122 volontera i 4960 volonterskih sati) te smo 2013. godine predložili Gradu da se izradi i donese Lokalna volonterska politika, a u travnju iste godine osnovali smo Lokalni volonterski centar Zelina kroz koji profiliramo volontere i njihove želje prema organizacijama u Gradu koje su iskazale potrebe za volonterima i njihovim doprinosom. 

Također, u kolovozu 2013. godine potpisali smo svoj prvi EU projekt  IPA „Podrška u zajednici“ kojim smo osigurali pomoćnike u nastavi i vrtiću za svu djecu u potrebi te zaposlili dodatno logopeda i socijalnog pedagoga. Projekt je završio u veljači 2015. godine. 

U prosincu 2014. godine potpisnici smo drugog EU projekta ESF „Zajedno jači“ u kojem smo jačali kapacitete voditelja, roditelja i volontera za 5 udruga iz 4 različite županije. Projekt je završio u prosincu 2015. godine.  Od 2015. godine proširili smo svoje djelovanje na pomoć i podršku volontera samačkim i staračkim obiteljima s područja našeg Grada te im kontinuirano pomažemo u obavljanju svakodnevnih aktivnosti (košenje trave, donošenje drva, pospremanje životnog prostora, odlazak u trgovinu i ljekarni,..)

Cilj nam je u idućem periodu djelovanja otvoriti društveno poduzeće kako bi osobama s invaliditetom pružili mogućnost zapošljavanja i jednakog sudjelovanja i doprinosa zajednici. 

Svojim radom doprinosimo smanjenju predrasuda i stereotipa prema djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom u zajednici te potičemo međusektorsku suradnju (Povezivanje i partnerstvo Sa  resornim ministarstvima, Zagrebačkom županijom Gradom Sveti Ivan Zelina, Općinom Bedenica, osnovnim i srednjom školom te Centom za socijalnu skrb i ostalim dionicima u zajednici).

Vrlo je bitno da organizacije civilnoga društva budu samoodržive i da pronađu različite izvore financijskih sredstava. Tako smo mi već 2010. godine krenuli sa sakupljanjem starog papira, postavljanjem kontejnera te i na taj način uključili i osvijestili čitavu lokalnu zajednicu o važnosti očuvanja okoliša i zaštite prirode te nastavno na to sagradili vlastitu solarnu elektranu.

Tim udruge čine stručnjaci iz pojedinih područja, pomoćnici u nastavi i vrtiću, osobni asistenti te administrativni tim koji svaki u svom području doprinose radu i djelovanju Udruge. 

Kao primjer dobre prakse prepoznale su nas brojne udruge s područja RH i šire te smo često domaćini u razmjeni informacija i iskustava.

Udruga "Srce"

Petra Preradovića 3

10380 Sveti Ivan Zelina

OIB: 74744681525; 

IBAN: HR6723600001101845153; 

e-mail: info@udruga-srce-zelina.hr

tel/fax (ured): 01/2060-462; 099/301-3930; 098/ 507-807; 092/131-3050


Caritas je pokrenuo akciju gradnje stambene zgrade za smještaj mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti dom

Pozivaju se svi zainteresirani da Povjerenstvu za humanitarne akcije HRT-a dostave svoje prijedloge za 2019. godinu.

IBAN    HR1423400091110343166
Poziv na broj                        07015