13.09.2011.

Udruga "Korčulansko-Pelješko srce"


 

Korčulansko-pelješko srce građanska je, humanitarna, neprofitna i nepolitička udruga osnovana u rujnu 2009. godine u gradu Korčuli po uzoru na slične europske udruge. Svrha joj je pomagati zdravstvenoj službi otoka Korčule i poluotoka Pelješca u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, danas najsmrtonosnijih. Osnovna je djelatnost udruge provođenje javnozdravstvenih preventivnih i edukativnih aktivnosti kako bi se smanjilo obolijevanje i smrtnost stanovništva od bolesti srca i krvnih žila.

Od osnivanja udruge do danas provedeno je nekoliko velikih javnozdravstvenih akcija na Korčuli i Pelješcu tijekom kojih su obavljena mjerenja krvnog tlaka, šećera u krvi i tjelesne težine uz medicinske savjete liječnika i sestara, članova udruge.

Ove godine udruga počinje sa sličnim akcijama usmjerenima na mlade ljude koji se bave organiziranim sportskim aktivnostima. Svrha je pomoći zdravstvenoj službi u ranom otkrivanju kardiovaskularnih bolesti kod mlađe populacije kako bi se spriječile moguće teške neželjene posljedice tih bolesti, a što se češće događa pri izlaganju većem fizičkom naporu.

U edukaciji stanovništva, uz navedene aktivnosti, udruga se koristi i lokalnim medijima, konkretno internetskim stranicama Grada Korčule, a u suradnji s nekoliko lokalnih radiopostaja redovito emitira emisije s temama iz prevencije kardiovaskularnih bolesti.  

Uz ove preventivne aktivnosti, udruga provodi i donacijske akcije za prikupljanje sredstava za nabavu najmodernije kardiološke opreme koju ustupa na korištenje postojećoj zdravstvenoj službi, a sa svrhom što kvalitetnije dijagnostike i liječenja kardiovaskularnih bolesti. U prvoj godini postojanja i rada udruga je samostalno provela i uspješno završila veliku donacijsku akciju nabave novog ultrazvuka srca. Tijekom akcije organizirane su različite priredbe i koncerti, izložbe i aukcije umjetničkih radova. Uz donacije građana, ustanova i tvrtki u kratkom vremenu i u vrlo nepovoljnim ekonomskim okolnostima prikupljena su znatna sredstva kojima je kupljen novi, najsuvremeniji ultrazvuk srca. Uređaj je ustupljen na korištenje Domu zdravlja Korčula, ustanovi koja se skrbi za zdravlje svih stanovnika otoka te turista koji privremeno, većinom ljeti, borave na tom području. Na novom ultrazvuku u Internističkoj službi Doma zdravlja Korčula od početka ove godine obavljeno je već oko 900 pretraga. Na pretrage lokalno stanovništvo dolazi putem liječničke uputnice, bez duljih čekanja i potrebe da moraju putovati u udaljene medicinske centre na kopnu, što donosi i znatne uštede zdravstvenom sustavu.

Da bi se razumjeli specifični uvjeti u kojima otočani žive, treba reći da je Korčula jedan od dva najmnogoljudnija otoka Hrvatske, znatno udaljena od prve bolnice, pa je tako od najudaljenije točke na otoku do Dubrovnika oko 180 km, a do Splita oko 280 km. Za odlazak s otoka najprije je potreban prijevoz trajektom, a zatim cestom preko poluotoka Pelješca do cestovne magistrale, za što je potrebno i više od jedan sat. Zatim se treba dalje voziti magistralom do Dubrovnika još barem jedan sat, a do Splita i do tri sata.

Ovi podaci jasno govore što otočanima znači posjedovanje određenih medicinskih uređaja, pogotovo takvih koji služe za pravodobno otkrivanje i liječenje kardiovaskularnih bolesti. Mogućnošću obavljanja pretraga na tim uređajima postiže se mnogo veća sigurnost i kvaliteta življenja stanovnika i posjetitelja, što osobito dolazi do izražaja u dijagnosticiranju i liječenju hitnih stanja.

Više na: http://korculanskopeljeskosrce.com/