14.02.2017.

SOS Dječje selo Hrvatska


 

Udruga SOS Dječje selo Hrvatska djeluje od 1992. godine kao ravnopravan član SOS-Kinderdorf Internationala, najveće svjetske nevladine organizacije koja se u 135 zemalja širom svijeta prihvatila istinski teške, ali i jednako toliko vrijedne zadaće da pokuša vratiti ravnotežu u živote djece i mladih bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi, pružiti im pomoć i ohrabrenje u teškim trenucima, osigurati individualnu pomoć te ih s rukom u ruci povesti na put od djetinjstva prema odrasloj dobi.

Temelj rada i odgojnog pristupa je obiteljski koncept, a u svakodnevnom životu našoj djeci želimo pružiti ljubav, sigurnost i postupno ih približiti trenutku kada će postati samostalni u društvu u kojemu žive. SOS mame, odgajatelji i svi drugi zaposlenici SOS Dječjih sela žive vrlo dinamično samo s jednim ciljem – da stvore uvjete za mirno i sretno djetinjstvo djeci te kvalitetnu pripremu naših mladih za osamostaljenje.

U cilju toga potiče se razvoj njihovih potencijala i osigurava kvalitetna priprema za njihovo odrastanje. Svjesni smo odgovornosti da kroz život u našem SOS sustavu skrbi o djeci i mladima otvaramo vrata njihove budućnosti.

SOS Dječje selo Hrvatska trenutno brine o ukupno 250 djece i mladih u dva SOS Dječja sela u Lekeniku i Ladimirevcima, te četiri Zajednice mladih u Osijeku, Zagrebu i Velikoj Gorici.

Mališani predškolskog i školskog uzrasta, trenutno njih 160, smješteni su u čak 32 SOS obitelji. O njima skrbe SOS mame koje im, uz osnovne potrebe, pružaju bezuvjetnu ljubav kakvu svako dijete svojim rođenjem zaslužuje. Djeca koja zajedno sa SOS mamom žive u jednoj od SOS kuća predstavljaju SOS obitelj. Obiteljske veze razvijaju se na prirodan način, djevojčice i dječaci različite dobi žive zajedno kao braća i sestre, a biološka braća i sestre su u istoj SOS obitelji.

Tu se djetetu pruža sigurnost, emocionalno toplo okružje i osjećaja pripadnosti, što traje sve do trenutka kada dijete postane toliko osnaženo da može prijeći u jednu od četiri naše SOS Zajednice mladih gdje se kontinuitet brige nastavlja sve do završetka srednje škole, upisa na željeni fakultet ili zaposlenja. 


Podršku i pomoć mladima koji izlaze iz službenog sustava skrbi nastavljamo pružati kroz naše programe polusamostalnog života i praćenja gdje uz podršku i nadzor uspješno završavaju studij, odrađuju pripravnički staž ili one prve najteže godine samostalnog življenja. Ovog trena imamo preko 40 mladih osoba koje su punoljetne, u procesu potpunog osamostaljenja ili na visokoškolskom obrazovanju.


Vođeni 25-godišnjim iskustvom u rada s djecom, mladima, SOS majkama i stručnjacima, suvremenim znanstvenim spoznajama o dječjem razvoju kao i željom za poboljšanjem stvarnog stanja i osobnim doprinosom u postavljanju visokih standarda u radu s djecom i mladima, Udruga SOS Dječje selo Hrvatska radi na konstantnom ispitivanju problema na ovom području i nastoji pružiti kvalitetan odgovor na njih. Upravo iz ove ideje proizašle su i naše inovativne izvaninstitucionalne socijalne usluge (SOS Mobilni timovi, Savjetovalište za djecu, mlade i obitelji) kojima predano radimo na jačanju obitelji i zajednice kao preventivne mjere u borbi protiv napuštanja i zanemarivanja djece.

Da bismo i nadalje uspješno ostvarivali svoju misiju i bili u mogućnosti pridonijeti boljem i kvalitetnijem životu djece i mladih potrebna su nam sredstva do kojih dolazimo zahvaljujući našim partnerima, donatorima i prijateljima koji su prepoznali rad naše Udruge i s kojima od samog početka gradimo odnos povjerenja. Imamo vjeru jedni u druge, vjeru u sposobnosti i potencijale, međusobno se podržavamo i poštujemo te stvaramo okruženje u kojemu svojim odgovornostima možemo pristupati sa samopouzdanjem. Okruženje povjerenja nadahnjuje nas da iskušavamo nove ideje, razmjenjujemo iskustva i učimo jedni od drugih.Za više informacija posjetite nas na: www.sos-dsh.hr

SOS Dječje selo Hrvatska, Zavrtnica 5/III, 10000 Zagreb

Tel.:+385 (0)1 461 00 66 ; Fax:+385 (0)1 461 82 08

e-mail: info@sos-dsh.hr