20.02.2014.

Projekt „Zajedno za osmijeh djeteta u bolnici!“


 

Humanitarnom kampanjom „Zajedno za osmijeh djeteta u bolnici!“ želi se podići svijest šire i stručne javnosti o značenju humanizacije bolničkoga liječenja djece i konkretnim rezultatima koji se postižu akcijom „Za osmijeh djeteta u bolnici“ u hrvatskim bolnicama i na dječjim odjelima. 

Prikupljanjem sredstava omogućit će se nabava  sklopivih kreveta/stolaca za roditelje te opremiti prostorije za boravak roditelja u bolnici,  kako bi roditelj (majka/otac) ili netko od djetetu dragih članova obitelji mogao boraviti u bolnici uz dijete tijekom njegove hospitalizacije.  U akciju opremanja bit će uključeno svih 37 bolnica i dječjih odjela, uključujući i dnevne bolnice u Hrvatskoj, koje provode akciju „Za osmijeh djeteta u bolnici“.  

Osiguravanjem mogućnosti za boravak roditelja uz dijete, omogućit će se bolesnom djetetu ne samo medicinska pomoć, nego i potrebna psihološka, emotivna i socijalna potpora bliske osobe, što će kod djeteta ublažiti strah i anksioznost zbog odvajanja od roditelja. Ujedno bi roditelji imali uvjete biti uz dijete za vrijeme liječenja, dijagnostičkih i terapijskih postupaka te se svaki dan brinuti za dijete, pogotovo kada je riječ o maloj djeci ili djeci s teškoćama u razvoju, pomažući medicinskom osoblju oko dnevnih aktivnosti (npr. presvlačenja djeteta, davanja lijeka, uspavljivanja).

Boravak roditelja uz dijete te suradnja s liječnicima i medicinskim osobljem, stvara međusobni odnos povjerenja između djeteta, liječnika/medicinskog osoblja i roditelja, pružajući osjećaj sigurnosti i kod djeteta i kod roditelja, što pridonosi djetetovu bržem ozdravljenju, a njegov boravak u bolnici čini lakšim i ljepšim. 


O akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“ 

Akciju «Za osmijeh djeteta u bolnici» osmislili su, pokrenuli 1999. godine i vode Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju i Pedijatrijsko društvo hrvatske udruge medicinskih sestara. Njezin je cilj promicati i primijeniti suvremena načela humanizacije tijekom bolničkoga liječenja djece, a od samog početka ima potporu Ministarstva zdravlja RH.

Zahvaljujući provedbi programa ove akcije, u kojoj sudjeluju zdravstveni djelatnici i članovi društava Naša djeca, kao i drugih udruga te ustanova koje se skrbe o djeci,  u gotovo svim bolnicama i na dječjim odjelima u Hrvatskoj grade se i dostižu europski i svjetski standardi u humanizaciji bolničkoga liječenja djece. Sve je više igraonica i škola, bolnički prostori u kojima djeca borave uređeni su tako da stvaraju prijateljsko ozračje prema djeci, a  proteklih su godina učinjeni veliki pomaci u holističkome pristupu bolesnom djetetu, smanjenju boli i primjeni suvremenih metoda liječenja, čime se skraćuje vrijeme djetetova boravka u bolnici, omogućuju posjeti roditelja u svako doba, uključuju roditelji u skrb o svojemu bolesnom djetetu,  uvode kulturno-zabavni sadržaji odraslih za djecu u bolnici te se njihovo vrijeme ispunjava stvaralačkim aktivnostima i igrom.

U akciji «Za osmijeh djeteta u bolnici» sudjeluje 37 bolnica i dječjih odjela, a 29  nosi ugledni naziv Bolnica – prijatelj djece, odnosno Dječji odjel – prijatelj djece.  Važno je istaknuti da pri donošenju odluke o dodjeli počasnoga naziva aktivno sudjeluju i djeca.  Akcija je konkretan prilog aktivnom sudjelovanju djece i prilog humanom, prijateljskom odnosu prema djeci.  Zbog toga je vrijedan doprinos ukupnom ostvarivanju Konvencije UN-a o pravima djeteta. 


PODACI O UDRUZI

Savez društava Naša djeca Hrvatske
Amruševa 10/IV, 10 000 Zagreb
Tel.: 01/ 49 22 959; faks: 01/ 49 22 975
e-mail: info(at)savez-dnd.hr
www.savez-dnd.hr
facebook Savez društava Naša djeca
OIB: 82683059627
IBAN HR5823600001101338005
Predsjednica udruge: prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić