26.02.2014.

Projekt Udruge za sindrom Down – Zagreb


 

U Registru osoba s invaliditetom, sukladno Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, zabilježeni su parametri za 1526 osobe s Downovim sindromom.

Najveći je broj registriranih (57%) u dječjoj dobi do 19 godina, a podjednaka zastupljenost navedenog sindroma zabilježena je kod obaju spolova.
S obzirom na ove podatke, poražavajuća je činjenica da je samo 54  djece s Downovim  sindromom (sukladno anketama Hrvatske zajednice za sindromom Down) do sada integrirano u redovnim školama, i to sve uz dodatan napor udruga diljem Hrvatske i Zajednice za sindrom Down kako bi se pripremili stručni kadrovi i osiguralo sudjelovanje u donošenju zakona.

Najveći broj registriranih osoba s Downovim sindromom ima prebivalište u Gradu Zagrebu, gdje je i povećana potreba za provedbu programa koji se odnose na taj sindrom. Oko 60% osoba s Downovim sindromom, koje su prošle stručnu prosudbu, u sustavu je socijalne skrbi i ima potrebu za punim opsegom tuđe njege i pomoći. To nam govori da socijalne usluge nisu osigurane ili nisu utemeljene na potrebama djece i osoba s Downovim sindromom i ne primjenjuju se nove metode rada koje mogu potaknuti sve potencijale i utjecati na razvoj!

A obzirom na sve navedeno iznimno će važno biti osnivanje jedne regionalne institucije (Centar za sindrom Down – Zagreb) koja će imati obvezu skrbiti se o osobama s Downovim sindromom na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Plan je sastaviti skupinu stručnjaka koji će raditi s osobama s Downovim sindromom, te u ostalim segmentima surađivati s ustanovama koje rade s našim članovima, kako bi se preko EU fondova osigurala edukacija stručnih kadrova koji bi primjenjivali terapije specificirane za Downov sindrom!

Detaljan program i plan provedbe:

1. Individualne defektološke i logopedske aktivnosti
2. Radionica o spolnom odgoju
3. Likovne terapije i aktivnosti
4. Glazbena terapija i aktivnosti
5. Glazbeno – kazališna radionica i aktivnosti
6. Radionice za male
7. Sportske radionice
8. U sklopu projekta planirano je osigurati radionice za velike s poticajnim programom koji bi obuhvaćao usvajanje svih potrebnih vještina koje vode k osamostaljivanju! Prije nego što se mladi  uključe u proces inkluzije moraju imati razvijene neke vještine, te se na njima treba raditi.

Do 21. godine naši su članovi u školama koje nemaju uvjete za rad na spomenutim vještinama, a i one akademske na kojima se radi nisu u skladu s mogućnostima osoba s Downovim sindromom, te se ne primjenjuju specifične metode koje uvelike pomažu u usvajanju novih znanja i vještina.

Udruga će obilježiti Svjetski dan Downova sindroma 22. i 23.03.2014. na Trgu Nikole Šubića Zrinjskog (Zrinjevac) od 11 do14 sati, uz zabavni glazbeni program poznatih pjevača. Uz Grad Zagreb proslava se obilježava i pod pokroviteljstvom Predsjednika RH Ive Josipovića i Ministarstva socijalne politike i mladih.

Održat će se i izložba fotografija djece s Downovim sindromom.
Sveobuhvatna terapija važna je karika u lancu stvaranja zadovoljnih sudionika i vodi prema formiranju osoba koje će biti korisni članovi društva, te samostalni uz potporu, a ne na teret države i socijalne skrbi! 

Razvoj zajednice vidi se po tome koliko se brine o nemoćnim članovima!


PODACI O UDRUZI

Udruga za sindrom Down – Zagreb
Cilićeva 10, 10 000 Zagreb
Tel./fax.: 01/6144-103
Mob.:  099/210-3000, 099/210-3001
e-mail:
down.sindrom21(at)gmail.com
www.udrugadownzagreb.fullbusiness.hr
facebook : Udruga za sindrom Down-Zagreb
OIB: 90043639978
Zagrebačka banka
IBAN HR3223600001101617736
Predsjednica udruge: Natalija Belošević