21.09.2011.

Projekt "Korčulansko-pelješkog srca"


 

Cilj projekta:

Ove godine udruga provodi novu humanitarnu donacijsku akciju nabavke uređaja za ergometriju. Kardiološki dijagnostički uređaj služi za rano otkrivanje koronarne bolesti ( angine pectoris ) i sprečavanje infarkta srca, najsmrtonosnijih bolesti današnjice. Kvalitetan i pouzdan uređaj za ergometriju trenutno stoji oko 200.000 kn i bit će ustupljen na korištenje Domu zdravlja Korčula tj. internističkoj službi  koja je nositelj borbe protiv kardiovaskularnih bolesti na navedenom području.


Svrha projekta:

Nabavkom kardiološkog dijagnostičkog uređaja ostvarili bi se planovi udruge Korčulansko-pelješko srce da pomogne Internističkoj službi Doma zdravlja Korčula u nastojanjima da se  na Korčuli formira  kardiološki  dijagnostički centar na razini dobro opremljene opće bolnice. Na taj način se i područje otoka Korčule i poluotoka Pelješca uključuje u viziju razvijenog zdravstvenog sustava na velikim hrvatskim otocima temeljenoj na svakodnevnim životnim iskustvima u specifičnim životnim uvjetima i potrebama  pacijenata koji stalno žive ili se zateknu u navedenoj sredini.  Ulazak naše zemlje u Europsku uniju trebao bi donijeti veći poticaj razvoju naših otoka, a time će se još više opravdati  i napori udruge Korčulansko-pelješko srce da se povećaju zdravstveni standard, kvaliteta i sigurnost  življenja u otočnim i sličnim sredinama.


Obrazloženje problema:

Da bi se razumjeli specifični uvjeti u kojima žive njezini stanovnici, treba reći da je otok Korčula jedan od dva najmnogoljudnija hrvatska otoka značajno udaljen od prve bolnice, pa je tako do Dubrovnika od najudaljenije točke na otoku oko 180 km, a do Splita oko 280 km. Za odlazak s otoka najprije je potreban prijevoz trajektom, a zatim cestom preko poluotoka Pelješca do magistrale, za što je potrebno i više od sat vremena. Potom se treba dalje voziti magistralom do Dubrovnika  još barem jedan sat, a do Splita  i do tri  sata.

Mislimo da ti podaci jasno govore što za to područje znači posjedovanje određenih medicinskih uređaja, pogotovo onih koji služe za pravovremeno otkrivanje i liječenje kardiovaskularnih bolesti. Mogućnošću obavljanja medicinskih pretraga na tim uređajima  postiže se puno veća sigurnost i kvaliteta življenja stanovnika i posjetitelja, što posebno dolazi do izražaja u dijagnosticiranju  i liječenju  hitnih stanja.


Službena stranica: www.korculanskopeljeskosrce.com