25.07.2017.

Obiteljski kamp „Dijabetes bez granica i predrasuda“


 

Naziv projekta: 4. Obiteljski kamp „Dijabetes bez granica i predrasuda“  Omladinski hostel Zadar, od 6. do 8. listopada 2017.

Dijabetes tip 1 je stanje kod kojeg je dijete ili mlada osoba, doživotno ovisno o uzimanju inzulina, te pogađa cjelokupnu obitelj. Pored dijabetološkog tima, upravo obitelj ima ključnu ulogu u psihološkoj prilagodbi djeteta na dijabetes, razini brige o dijabetesu i pridržavanju smjernica za kvalitetan život s dijabetesom. Prihvaćanje dijabetesa preduvjet je dobre metaboličke kontrole!

To je dugotrajno, kontinuirano nastojanje da se uspješno savladaju svi izazovi života s dijabetesom tip 1 i uz to treba postići da se djeca dobro osjećaju unatoč povremenim neuspjesima i razočarenjima. S obzirom na potencijalno razarajući učinak dijabetesa na cjelokupnu obitelj, za prihvaćanje stanja, usvajanje vještina, te stvaranje trajnog ozračja entuzijazma i optimizma neophodni su, kako dobra edukacija obitelji od strane medicinskog osoblja, tako i kontinuirana psihološka podrška.

Kamp je orijentiran djeci s dijabetesom tip 1 i njihovim obiteljima, s posebnim naglaskom na psihološko osnaživanje roditelja.


Pruža cjelokupnu edukaciju o važnosti i nedjeljivosti svih ključnih elemenata u kvalitetnom i uspješnom zbrinjavanju dijabetesa:

• redovita samokontrola GUK-a i apliciranje inzulina,

• pravilna i uravnotežena prehrana,

• redovita sportska aktivnost,

• kontinuirana psihološka podrška obiteljima.


Mogućnost za razmjenu iskustava i stvaranje roditeljsko/obiteljske infrastrukture želimo ponuditi obiteljima kako iz Zagreba, tako i iz drugih dijabetičkih udruga diljem Lijepe naše, te obiteljima zemlje partnera. Nakon što smo prijašnjih godina ugostili  obitelji iz Makedonije, Bosne i Hercegovine te Slovenije ove godine smo kao zemlju partnera izabrali Crnu Goru.

Želimo postići maksimalnu sinergiju i zajedništvo, te će kampu prisustvovati obitelji novootkrivene djece s dijabetesom tip 1, kao i obitelji s višegodišnjim životom s dijabetesom.

Kamp je osmišljen u obliku raznovrsnih trodnevnih edukacija i radionica, pri čemu je fokus Kampa na psihološkoj podršci roditeljima, pravilnoj prehrani te na sportskim animacijama za djecu i mlade.

Kampu bi prisustvovalo do 140 sudionika, od kojih bi bilo cca 40 djece i mladih s dijabetesom.

Nacionalnu važnost projekta prepoznali su Referentni centri za dijabetes u Hrvatskoj koji će sudjelovati u projektu:

• KBC Zagreb - dr. sc. Marina Grubić, prof. psihologije, najveći stručnjak na polju psihološke podrške obiteljima djece i mladih s dijabetesom tip 1.

• Klinika za pedijatriju KBC Sestara milosrdnica – doc. dr. sc. Gordana Stipančić, dr. med. i prim. Lavinia La Grasta Sabolić, dr. med.


Djeca i srednjoškolci s lošom psihološkom prilagodbom, na dijabetes gledaju kao na ograničavajući čimbenik u svakodnevnom životu, koji predstavlja stalnu prijetnju njihovom zdravlju i budućim životnim izborima. Oni koji imaju visoko samopoštovanje, kompetenciju i vještine suočavanja, imaju i bolju metaboličku kontrolu i na dijabetes gledaju kao na priliku za pozitivnu promjenu!


Očekivani ciljevi projekta:

• promicanje zdravog načina života,

• evaluacija GUK tijekom kampa (povećanje razine zadovoljstva očekivano bi trebalo utjecati i na bolju regulaciju šećera), te mjerenje HbA1c-a,

• komparacija vrijednosti GUK-a mjerenih putem aparatića za samokontrolu te CGM uređajima,

• motivirati djecu i mlade s dijabetesom i njihove obitelji na što bolju skrb o dijabetesu, te postizanje željenih ciljeva liječenja,

• senzibilizirati širu društvenu zajednicu o porastu učestalosti dijabetesa tip 1 u djece i mladih,

• provoditi kontinuirane edukacije s ciljem ranog otkrivanja i postavljanja dijagnoze u svrhu odgode/smanjenja komplikacija bolesti i podizanja kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji,

• sinergijski djelovati na mjerodavne institucije kako bi našoj djeci osigurali najbolje moguće lijekove i pomagala u liječenju dijabetesa: uvrstiti inzulinske pumpe i kontinuirane mjerače glukoze u krvi (CGM) na redovnu listu ortopedskih pomagala HZZO-a.


Obiteljski kamp je mjesto u kojem nema granica i predrasuda i u kojem su svi sudionici jedna velika slatka obitelj!Zagrebačko dijabetičko društvo 
Adresa: Ilica 48, Zagreb 
Kontakt telefon: 01/ 4847-429  
Mobitel: 091/ 4847429  
Mail: info@zadi.hr 
Predsjednica: Prim. mr. sc. Manja Prašek, dr. med.
Web adresa: www.zadi.hr 
Facebook: www.facebook.com/ZagrebackoDijabetickoDrustvo 
IBAN: HR0323600001101555499

Caritas je pokrenuo akciju gradnje stambene zgrade za smještaj mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti dom

Pozivaju se svi zainteresirani da Povjerenstvu za humanitarne akcije HRT-a dostave svoje prijedloge za 2019. godinu.

IBAN    HR1423400091110343166
Poziv na broj                        07015