09.02.2017.

Memorijal Marije Topić


 

Tijekom pola stoljeća djelovanja Udruge invalida rada Zagreba (UIR Zagreba), na njezinom se čelu kao vodeća osoba nitko nije zadržao dugo koliko Marija Topić, vrlo empatična i ambiciozna žena velika srca.

Tijekom njezina 14-godišnjeg mandata, UIR Zagreba je s 1.000 članova porasla na 10.000 te stekla status velike i aktivne udruge, a koji zadržava i danas. Upravo u spomen i čast pokojne Marije Topić, a zbog svega dobrog što je učinila za invalide rada, osobe s invaliditetom i UIR Zagreba, svake godine u mjesecu svibnju povodom obljetnice njezina prerana i nenadana odlaska s ovog svijeta 2013. godine, UIR Zagreba organizira Memorijal Marije Topić, sportsko-kulturnu manifestaciju.

Od prve godine održavanja Memorijala Marije Topić 2014. godine, pokrovitelj manifestacije je Gradski Ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

 Memorijal Marije Topić organizira se u dva dijela. Prvi, sportski dio obuhvaća prednatjecanja koja pojedine udruge invalida rada na području Republike Hrvatske organiziraju u svojim prostorijama dok se finalna natjecanja odvijaju u Zagrebu, na RŠC Jarun. Natjecanja su organizirana za devet sportskih aktivnosti: belot, šah, pikado, igra nabaci krug, plivanje, stolni tenis, streljaštvo, viseća kuglana i kuglanje.

Nakon završenog prvog dijela slijedi kulturno-zabavni dio programa s proglašenjem rezultata i podjelom zasluženih odličja te domjenkom i glazbom pred otprilike 200 uzvanika među kojima je prvenstveno uža obitelj Marije Topić, zatim članovi UIR Zagreba, predstavnici udruga invalida rada s područja cijele Republike Hrvatske, predstavnici srodnih zagrebačkih udruga te niz drugih prijatelja Marije Topić i UIR Zagreba iz političkog i javnog života.

Marija Topić članom UIR Zagreba postala je 1974. godine. Ubrzo nakon učlanjenja, u UIR Zagreba pronašla je svoj drugi dom, okružena osobama suočenim s istim ili sličnim problemima i koje su se upravo zbog te sličnosti u teškim životnim situacijama međusobno najbolje razumjele. Funkcija Predsjednice koju je obavljala vrlo odgovorno osigurala joj je ovlasti i pružila velike mogućnosti pružanja pomoći onima u potrebi.

Memorijal Marije Topić samo je mali, ali simboličan način zajedničkog sjećanja i odavanja godišnje počasti osobi koja nas je u velikoj mjeri svojim djelima zadužila i koja nam je u nasljeđe ostavila nimalo lake zadatke. Memorijal Marije Topić ujedno je i manifestacija kojom UIR Zagreba nastoji informirati širu javnost, a posebice invalide rada s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, o svojim aktivnostima s naglaskom na važnost i značenje sporta i rekreacije u svakidašnjem životu.

Caritas je pokrenuo akciju gradnje stambene zgrade za smještaj mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti dom

Pozivaju se svi zainteresirani da Povjerenstvu za humanitarne akcije HRT-a dostave svoje prijedloge za 2019. godinu.

IBAN    HR1423400091110343166
Poziv na broj                        07015