16.02.2017.

Humanitarna udruga "Portal dobrote"


 

Humanitarna udruga PORTAL DOBROTE  djeluje više od četiri godine, što kao građanska inicijativa, što kao udruga i u tom periodu proveli su niz inicijativa. Svaka od njih ima za cilj suzbijanje siromaštva i vraćanje dostojanstva onim skupinama društva čiji se glas ne čuje.

Ciljevi udruge:

- opće dobro

- promicanje, razvitak, unapređenje i poboljšanje života socijalno ugroženijih sugrađana,

- promicanje humanih osjećaja uzajamnosti i solidarnosti u društvu, senzibiliziranje javnosti za potrebe društva i širenje dobrote i ljubavi prema čovjeku,

- osvještavanje potrebe humanitarnog djelovanja i pomaganja,

- buđenje pozitivnih vrijednosti i povezanosti među ljudima, usvajanje vrijednosti i navike nesebičnog pomaganja onima kojima je pomoć potrebna.


Krovna inicijativa bez roka trajanja je “Kruh za poslije!” u kojem dobročinitelji na prodajnom mjestu plate svoj kruh i još jedan dodatan koji se ostavlja sa strane kako bi ga poslije uzela neka obitelj koja se svakodnevno bori s neimaštinom i nedostatkom hrane. Inicijativa trenutno traje već gotovo četiri godine, a provodi se na petstotinjak prodajnih mjesta u Hrvatskoj. Proširila se i u susjednu BiH, Sloveniju, Crnu Goru, Srbiju i Slovačku.

Godišnje se na ovaj način podijeli 250 000 kruha, a 700 obitelji svaki dan ima osiguranu ovu namirnicu.

Prilikom poplava u travnju 2014. provodila se akcija “Val dobrote” u kojoj su se prikupljale donacije u nekvarljivim namirnicama i higijenskim potrepštinama za nastradale. Prikupili su preko 2 tone hrane koja je uz pomoć Crvenog križa dostavljena na ugrožena područja Siska i Novske.

Tijekom iste godine krenuli su napisi u novinama o nemogućnosti roditelja da uplate obroke djeci u školama, te su se odmah organizirali i pokrenuli akciju “Da niti jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno”. Akcijom je osigurano oko 70 000 obroka i 1000 djece dobilo je besplatan obrok do kraja školske godine.

Rezultat toga je da u ožujku 2015. godine Ministarstvo socijalne politike i mladih pokreće projekt besplatne prehrane i 17500 djece u školskoj godini 2015/2016 ima osiguran besplatan obrok, a u školskoj godini 2016/2017 23000 djece.

Tijekom 2016. godine pokreću edukativne ideje u osnovnim školama. Pod radnim nazivom Klub Dobrote, osnivaju se posebna mjesta dobrote i tolerancije s osnovnim ciljem osnaživanja dječjeg aktivizma i slušanjem dječjih ciljeva i želja kako pomoći zajednici u kojoj žive.

Imaš jaknu viška? Trebaš jaknu? - poznata rečenica koja se proširila Hrvatskom. 

“Ukoliko u ormaru imate zimski odjevni predmet koji više ne ne nosite, donesite ga i stavite na vješalicu te na taj način pomognite beskućnicima i osobama u potrebi.”

Na taj način građani su samo u Zagrebu jedni drugima poklonili oko 2000 jakni. Svi odjevni predmeti koji su ostali prilikom zatvaranja inicijative Jakna za drugoga, odvezeni su u Sklonište za beskućnike Kosnica i Pučke kuhinje grada Zagreba. Humanitarna inicijativa munjevito se proširila po cijeloj Hrvatskoj, ali i u BiH i Češku.

Udruga je nominirana za niz nagrada, a dobitnica je Državne nagrade za promicanje prava djeteta 2015, te Ponos Hrvatske 2015.

Želja im je da se u njihovim akcijama svi prepoznaju bez obzira na nacionalnost, vjeroispovjest, boju kože jer krajnji cilj je širiti empatiju i svijest o direktnom pomaganju jer kupujući Kruh za poslije vjerojatno kupujete kruh za nekog svog susjeda u potrebi, plaćajući školski obrok vjerojatno plaćate obrok nekom djetetu vrata do vaših.

Ukoliko se svi uključimo i počnemo rješavati probleme na lokalnoj razini promjene će biti globalno na bolje, te je to i moto udruge: Djeluj lokalno kako bi promijene bile globalne!


Adresa: Trakošćanska 21, 10000 Zagreb

e-mail: portaldobrote(at)portal-dobrote.com.hr

web: www.portal-dobrote.com.hr

facebook stranica: https://www.facebook.com/pages/Kruh-Za-Poslije-Portal-obrote/191516967678086

IBAN: HR1624020061100718880 Erste banka

Predsjednica udruge: Sanja Bijonda