16.02.2017.

Humanitarna udruga "Portal dobrote"


 

Humanitarna udruga PORTAL DOBROTE  djeluje više od četiri godine, što kao građanska inicijativa, što kao udruga i u tom periodu proveli su niz inicijativa. Svaka od njih ima za cilj suzbijanje siromaštva i vraćanje dostojanstva onim skupinama društva čiji se glas ne čuje.

Ciljevi udruge:

- opće dobro

- promicanje, razvitak, unapređenje i poboljšanje života socijalno ugroženijih sugrađana,

- promicanje humanih osjećaja uzajamnosti i solidarnosti u društvu, senzibiliziranje javnosti za potrebe društva i širenje dobrote i ljubavi prema čovjeku,

- osvještavanje potrebe humanitarnog djelovanja i pomaganja,

- buđenje pozitivnih vrijednosti i povezanosti među ljudima, usvajanje vrijednosti i navike nesebičnog pomaganja onima kojima je pomoć potrebna.


Krovna inicijativa bez roka trajanja je “Kruh za poslije!” u kojem dobročinitelji na prodajnom mjestu plate svoj kruh i još jedan dodatan koji se ostavlja sa strane kako bi ga poslije uzela neka obitelj koja se svakodnevno bori s neimaštinom i nedostatkom hrane. Inicijativa trenutno traje već gotovo četiri godine, a provodi se na petstotinjak prodajnih mjesta u Hrvatskoj. Proširila se i u susjednu BiH, Sloveniju, Crnu Goru, Srbiju i Slovačku.

Godišnje se na ovaj način podijeli 250 000 kruha, a 700 obitelji svaki dan ima osiguranu ovu namirnicu.

Prilikom poplava u travnju 2014. provodila se akcija “Val dobrote” u kojoj su se prikupljale donacije u nekvarljivim namirnicama i higijenskim potrepštinama za nastradale. Prikupili su preko 2 tone hrane koja je uz pomoć Crvenog križa dostavljena na ugrožena područja Siska i Novske.

Tijekom iste godine krenuli su napisi u novinama o nemogućnosti roditelja da uplate obroke djeci u školama, te su se odmah organizirali i pokrenuli akciju “Da niti jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno”. Akcijom je osigurano oko 70 000 obroka i 1000 djece dobilo je besplatan obrok do kraja školske godine.

Rezultat toga je da u ožujku 2015. godine Ministarstvo socijalne politike i mladih pokreće projekt besplatne prehrane i 17500 djece u školskoj godini 2015/2016 ima osiguran besplatan obrok, a u školskoj godini 2016/2017 23000 djece.

Tijekom 2016. godine pokreću edukativne ideje u osnovnim školama. Pod radnim nazivom Klub Dobrote, osnivaju se posebna mjesta dobrote i tolerancije s osnovnim ciljem osnaživanja dječjeg aktivizma i slušanjem dječjih ciljeva i želja kako pomoći zajednici u kojoj žive.

Imaš jaknu viška? Trebaš jaknu? - poznata rečenica koja se proširila Hrvatskom. 

“Ukoliko u ormaru imate zimski odjevni predmet koji više ne ne nosite, donesite ga i stavite na vješalicu te na taj način pomognite beskućnicima i osobama u potrebi.”

Na taj način građani su samo u Zagrebu jedni drugima poklonili oko 2000 jakni. Svi odjevni predmeti koji su ostali prilikom zatvaranja inicijative Jakna za drugoga, odvezeni su u Sklonište za beskućnike Kosnica i Pučke kuhinje grada Zagreba. Humanitarna inicijativa munjevito se proširila po cijeloj Hrvatskoj, ali i u BiH i Češku.

Udruga je nominirana za niz nagrada, a dobitnica je Državne nagrade za promicanje prava djeteta 2015, te Ponos Hrvatske 2015.

Želja im je da se u njihovim akcijama svi prepoznaju bez obzira na nacionalnost, vjeroispovjest, boju kože jer krajnji cilj je širiti empatiju i svijest o direktnom pomaganju jer kupujući Kruh za poslije vjerojatno kupujete kruh za nekog svog susjeda u potrebi, plaćajući školski obrok vjerojatno plaćate obrok nekom djetetu vrata do vaših.

Ukoliko se svi uključimo i počnemo rješavati probleme na lokalnoj razini promjene će biti globalno na bolje, te je to i moto udruge: Djeluj lokalno kako bi promijene bile globalne!


Adresa: Trakošćanska 21, 10000 Zagreb

e-mail: portaldobrote(at)portal-dobrote.com.hr

web: www.portal-dobrote.com.hr

facebook stranica: https://www.facebook.com/pages/Kruh-Za-Poslije-Portal-obrote/191516967678086

IBAN: HR1624020061100718880 Erste banka

Predsjednica udruge: Sanja Bijonda

Caritas je pokrenuo akciju gradnje stambene zgrade za smještaj mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti dom

Pozivaju se svi zainteresirani da Povjerenstvu za humanitarne akcije HRT-a dostave svoje prijedloge za 2019. godinu.

IBAN    HR1423400091110343166
Poziv na broj                        07015