28.02.2013.

Hrvatski građani još jednom pokazali solidarnost s potrebitima


Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Humanitarni koncert, održan u sklopu akcije "Mali dom za velike ljude", ponovno je pokazao solidarnost hrvatskih građana s potrebitima te je pozivom na humanitarni telefon i od prodaje ulaznica do 22.15 prikupljeno više od 650 tisuća kuna od potrebnih milijun i pol kuna za adaptaciju i opremanje bivšega dječjeg vrtića u Dubravi u specijalizirani dom s četiri stambene zajednice za osobe s autizmom.


Na pozive građana odgovarala su brojna poznata lica hrvatskoga političkog, društvenog i javnog života, među kojima i predsjednici Hrvatskoga sabora i Republike Josip Leko i Ivo Josipović, dvoje mjerodavnih ministara - socijalne politike i mladih Milanka Opačić i zdravlja Rajko Ostojić, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević i predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić te glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman.


Zahvalnost udruzi "Kišni čovjek", organizatorima te svim građankama i građanima izrazio je predsjednik Republike Ivo Josipović koji je uvjeren kako i država može pomoći ljudima u potrebi kroz razne socijalne programe, ali ne samo novcem već i kvalitetnim i dobrim odnosom prema osobama koje trebaju našu brigu, javlja Hina.

Predsjednik Sabora Josip Leko smatra da ljudsko društvo ne može postojati bez solidarnosti, a ni jedno demokratsko društvo ne može ne cijeniti udruge poput "Kišnog čovjeka", jer se humanost nekoga društva cijeni prema odnosu koje iskazuje prema slabijima i nemoćnima.

Glavni ravnatelj Radman istaknuo je da HRT na neki način mora preuzeti svoj dio odgovornost za ono što se oko nas događa te ne može biti samo promatrač.

Procijenjena vrijednost projekta, odnosno sanacija krovišta stacionara te opremanje novoizgrađene jedinice stacionara prilagođenom opremom za kupaone, blagovaone, medicinskom opremom, pomagalima i didaktičkom opremom, iznosi 1,5 milijuna kuna.

Kako je rečeno u izravnome prijenosu na HTV-u do početka koncerta bilo je prikupljeno 200 tisuća kuna zahvaljujući pozivima građana na humanitarni telefon 060 9009 na koji se jednim pozivom donira pet kuna za akciju, a bio je uključen od 27. siječnja ove godine zahvaljujći Hrvatskome telekomu koji je odobrio humanitarnu liniju i tako se priključio akciji.

Na koncertu su nastupili Nina Badrić, Neno Belan, Marija i Ivana Husar, Luka Nižetić, Maja Šuput, Ivanka Boljkovac, Lana Jurčević, Miroslav Škoro, Neda Ukraden, klapa Kampanel te grupe Baruni i Divlje jagode.

Na potpori koju su im iskazali, HRT-u i svima koji su tu humanitarnu akciju na bilo koji način poduprli zahvalili su ravnatelj Centra za autizam Ivica Dokleja i predsjednica Udruge "Kišni čovjek" Anita Dražetić, koja je i organizirala akciju.

Večerašnji koncert bio je središnji događaj te humanitarne akcije zamišljene kao niz promidžbenih i humanitarnih događanja, a organizirala ga je Udruga "Kišni čovjek" u suorganizaciji s gradskom četvrti Gornja Dubrava i uz pokroviteljstvo zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i Skupštine Grada Zagreba.

Humanitarni telefon je otvoren do 28. veljače.