U HRT-ovoj akciji "Uz nas niste sami" prikupljeno 1.357.366,00 kuna


U sklopu HRT-ovog projekta „Uz nas niste sami“ u suradnji s udrugom "Smiješak za sve" i Savezom društava "Naša djeca" je pozivima na humanitarni broj, uplatama na žiro račun te u sklopu novogodišnjeg humanitarnog izdanja emisije "Tko želi biti milijunaš" prikupljeno 1.357.366,00 kuna.


Partneri HRT-ove akcije "Uz nas niste sami" ove su godine bili Savez društava Naša djeca i Udruga Smiješak za sve, a sredstva su se prikupljala za pomoć djeci kojoj je potrebno osigurati dugotrajno liječenje u bolnicama u Osijeku i Rijeci te odraslima s teškoćama kretanja i intelektualnim teškoćama, koji borave u Centru za rehabilitaciju Stančić.

Humanitarnu akciju održanu u Studiju Bajsić 15. prosinca 2019. podržale su brojne osobe iz političkog i javnog života i to predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministri u Vladi Nina Obuljen Koržinek, Gordan Grlić Radman, Tomo Medved, Tomislav Ćorić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, glumci Bojan Navojec, Jelena Miholjević, pojedini saborski zastupnici, HRT-ova lica kao i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić koji su sudjelovali u pozivnom centru.


Humanitarna akcija traje do 31. siječnja 2020., te se i dalje pozivaju građani i tvrtke da se uključe u akciju donacijom na

                                  žiro račun HR35 2340 0091 5110 41446
                                     (za uplate iz inozemstva SWIFT CODE: PBZGHR2X)
                                   ili pozivom na humanitarni broj telefona: 060 9006
                                                                Cijena poziva iznosi 6,25 kuna (PDV uključen)


 

O akcijiIdeja o humanitarnoj medijskoj kampanji Hrvatske radiotelevizije proizašla je iz činjenice da članak 6. Zakona o HRT-u jasno navodi slijedeće: 


(1) U ostvarivanju programa, HRT je dužan:


– promicati nacionalne interese, pridonositi poštivanju i promicanju temeljnih ljudskih prava i sloboda, domoljublju, toleranciji, razumijevanju i poštivanju različitosti, demokratskih vrednota i institucija, civilnog društva, te unapređenju kulture javnoga dijaloga,

– poštivati privatnost, dostojanstvo, ugled i čast čovjeka i temeljna prava i slobode drugih, a osobito djece i mladih, kao i starijih i nemoćnih osoba.

Zbog navedenog članka Zakona i kontinuiranog programskog praćenja raznih humanitarnih aktivnosti u hrvatskoj i svijetu, Hrvatska radiotelevizija odlučila je svojevrsnom medijskom kampanjom „Uz nas niste sami“ posebno ukazati na probleme u društvu te na taj način doprinijeti njihovu što učinkovitijem rješavanju.  

Za vizualni znak praćenja humanitarnih akcija odabran je cvat sjemenki maslačka. Sjemenke maslačka lagane, naoko osjetljive i neotporne, dok se drže zajedno na stapki čine cjelinu koja je na prvi pogled prepoznatljiva kao jedan cvijet, no kada se odvoje svaka je posebna jedinka koja nosi novi život.

Time želimo istaknuti prirodu ove akcije u kojoj sudjeluju humanitarne organizacije različitih tipova i mnoštvo pojedinaca, koji su ključni za ostvarivanje našeg zajedničkog cilja - pomaganja i pružanja nade u novi život.