Humanitarna akcija “Uz nas niste sami: Za osmijeh u srcu”


Humanitarna akcija Hrvatske radiotelevizije "Uz nas niste sami: Za osmijeh u srcu" , koja je trajala od 1. prosinca  2019. do 31. siječnja 2020., potaknula je više od stotinu tisuća građana na donacije koje će omogućiti unapređenje skrbi o djeci koja trebaju dugotrajno liječenje u KBC Osijek i KBC Rijeka te o odraslima s teškim invaliditetom u Centru za rehabilitaciju Stančić.

U akciji je zahvaljujući pozivima građana na humanitarni telefon, donacijama tvrtki i građana na žiro račun akcije i putem Aircash aplikacije te posebnoj donaciji emisije "Tko želi biti milijunaš" prikupljeno ukupno 1.376.451 kuna.

Veći dio donacija prikupljen je tijekom završne emisije humanitarne akcije "Uz nas niste sami: za osmijeh u srcu" koja je emitirana 15. prosinca 2019. Prikupljene donacije podijelit će se na navedene projekte koje provode Savez društava "Naša djeca" Hrvatske  i udruga "Smiješak za sve".

Udruga “Smiješak za sve” već radi na opremanju Centra za smještaj volontera s prenoćištem u kojem bi svoj privremeni dom uskoro trebali pronaći studenti Zdravstvenog učilišta, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, sestrinstva i psihologije na Hrvatskoj katoličkom učilištu te socijalnog rada na Pravnom fakultetu. Oni će odrađujući praktični rad pomagati osoblju Centra za rehabilitaciju Stančić, ali i pomoći da kvaliteta života više od dvjesto štićenika, odraslih osoba s mentalnim i tjelesnim poteškoćama, dospije na višu razinu. 

Budući da je Centar Stančić okružen šumom, u sklopu projekta uredit će se i zelene površine te pješačke staze koje će omogućiti nesmetano kretanje štićenika u invalidskim kolicima. Uređivanje šetnica i postavljanje klupica trebalo bi privući i stanovnike mjesta na obiteljska druženja i ukidanje društvene izolacije u kojoj štićenici već predugo žive.

Za unapređenje skrbi o djeci koja trebaju dugotrajno liječenje, u KBC Rijeka i KBC Osijek nabavit će se: suvremeni bolnički kreveti prilagođeni potrebama djece na palijativnoj pedijatrijskoj skrbi, fotelje za roditelje koji dulje vremena borave s djecom, infuzomati, perfuzori, elektrostimulator, kompleti za terapiju kisikom, transportna ležeća kolica, invalidska kolica za djecu, pulsoksimetari, uređaji za dezinfekciju i strojevi za čišćenje kako bi se osigurala higijena i zaštita od infekcija u prostorima u kojima se liječe djeca oslabljenog imuniteta te didaktičke igračke.

Navedene nabavke omogućit će bolje uvjete za palijativnu pedijatrijsku skrb u oba kliničko-bolnička centra. Cjelokupni projekt se odvija u sklopu nacionalne akcije "Za osmijeh djeteta u bolnici" koji Savez društava "Naša djeca" Hrvatske provodi u suradnji s partnerima, pod pokroviteljstvom Ministarstvom zdravstva. Organizatori humanitarne akcije Hrvatska radiotelevizija, udruga Smiješak za sve i Savez društava "Naša djeca" Hrvatske, zahvaljuju svim građanima i tvrtkama koje su se uključile u humanitarnu akciju i svojim donacijama omogućile poboljšanje života za ranjive skupine djece i odraslih.

 

O akcijiIdeja o humanitarnoj medijskoj kampanji Hrvatske radiotelevizije proizašla je iz činjenice da članak 6. Zakona o HRT-u jasno navodi slijedeće: 


(1) U ostvarivanju programa, HRT je dužan:


– promicati nacionalne interese, pridonositi poštivanju i promicanju temeljnih ljudskih prava i sloboda, domoljublju, toleranciji, razumijevanju i poštivanju različitosti, demokratskih vrednota i institucija, civilnog društva, te unapređenju kulture javnoga dijaloga,

– poštivati privatnost, dostojanstvo, ugled i čast čovjeka i temeljna prava i slobode drugih, a osobito djece i mladih, kao i starijih i nemoćnih osoba.

Zbog navedenog članka Zakona i kontinuiranog programskog praćenja raznih humanitarnih aktivnosti u hrvatskoj i svijetu, Hrvatska radiotelevizija odlučila je svojevrsnom medijskom kampanjom „Uz nas niste sami“ posebno ukazati na probleme u društvu te na taj način doprinijeti njihovu što učinkovitijem rješavanju.  

Za vizualni znak praćenja humanitarnih akcija odabran je cvat sjemenki maslačka. Sjemenke maslačka lagane, naoko osjetljive i neotporne, dok se drže zajedno na stapki čine cjelinu koja je na prvi pogled prepoznatljiva kao jedan cvijet, no kada se odvoje svaka je posebna jedinka koja nosi novi život.

Time želimo istaknuti prirodu ove akcije u kojoj sudjeluju humanitarne organizacije različitih tipova i mnoštvo pojedinaca, koji su ključni za ostvarivanje našeg zajedničkog cilja - pomaganja i pružanja nade u novi život.