06.02.2013.

Udruga za sindrom Down Međimurske županije


 

Udruga za sindrom Down Međimurske županije osnovana je u ožujku 2004. godine. Cilj joj je okupljanje osoba s Downovim sindromom u Međimurskoj županiji te senzibiliziranje društva za taj problem, pružanje sveobuhvatne pomoći i potpore osobama s Downovim sindromom te njihovo potpuno uključivanje u sve segmente života zajednice.


Svrha i područje djelovanja udruge:
•         poticanje na pomoć te podupiranje i osposobljavanje osoba s Downovim sindromom i njihovih obitelji;
•         poticanje stvaranja okruženja u kojem će svi ljudi prepoznati i prihvatiti vrijednost i dignitet osoba s Downovim sindromom;
•         poticanje usvajanja principa da svaka osoba s Downovim sindromom ima pravo na primjerenu i kvalitetnu medicinsku, edukacijsku i rehabilitacijsku skrb koju zahtjeva njezino stanje, kako bi najbolje razvila sve svoje mogućnosti;
•         poticanje stručnog rada s osobama s Downovim sindromom i njihovim obiteljima kako bi se brže i bolje rješavale potrebe svake osobe s Downovim sindromom;
•         poticanje specijalizirane zdravstvene skrbi za osobe s Downovim sindromom;
•         poticanje osnivanja i djelovanja znanstvenih skupina koje će izvještavati o svojem radu u sljedećim područjima:
- motorički, mentalni i psihosocijalni razvoj osoba s Downovim sindromom u različitoj životnoj dobi;
- programi rane intervencije i obrazovanja prilagođeni osobama s Downovim sindromom;                              
- integracija osoba s Downovim sindromom u sve segmente zajednice.Trenutačno je rad Udruge usmjeren na nekoliko područja, a posebno se ističe provođenje različitih rehabilitacijskih programa za djecu (defektološki i logopedski tretmani, plivanje, terapijsko jahanje i dr.), uključivanje djece u redovite odgojno-obrazovne procese (osobni asistenti u vrtiću i pomagači u nastavi) te senzibilizacija i podizanje svijesti javnosti (uključivanje u različite manifestacije; organiziranje radionica i tribina; promicanje volonterskog rada; promocija putem medija; suradnja s drugim i sl.).

Od osnutka Udruga je provela više različitih edukacija roditelja i stručnjaka, odnosno terapeuta koji rade u njoj. Također vodi registar osoba s Downovim sindromom rođenih u Međimurskoj županiji od 1946. godine.

Svojim prijašnjim aktivnostima i programima Udruga je dokazala da djeca s Downovim sindromom mogu biti uključena u sve segmente života i baviti se svime kao i ostala djeca, odnosno mogu biti jednaka. Nažalost, slični programi nisu organizirani na razini države i ne nude se djeci odnosno roditeljima pa sve ostaje na angažmanu roditelja - i pronalaženje aktivnosti i njihovo financiranje.

Udruga želi stvoriti okruženje u kojem će osobe s Downovim sindromom imati jednaka prava i položaj kao i svi ostali, što će im omogućiti pun i bogat život.


Udruga za sindrom Down Međimurske županije
A. SCHULTEISSA 19
40 000 ČAKOVEC
098/777-037

Caritas je pokrenuo akciju gradnje stambene zgrade za smještaj mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti dom

U 2017. godini HRT prati 26 akcija/projekata!

IBAN    HR1423400091110343166
Poziv na broj                        07015