U humanitarnome projektu Hrvatske radiotelevizije (HRT) Uz nas niste sami, čiji se središnji program 14. svibnja izravno prenosio na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1), Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) i multimedijskoj usluzi HRTi, zahvaljujući pozivima građana prikupljeno je čak 830 tisuća kuna.

Najuspješnijim HRT-ovim humanitarnim projektom posljednjih godina pratilo se akciju udruge Phoenix Vjeruj u ljubav, čija je svrha prikupljanje iznosa od najmanje 720 tisuća kuna za opremanje Zavoda za hematologiju i onkologiju Dr. Mladen Ćepulić Klinike za dječje bolesti Zagreb. Kako je prikupljeni iznos i veći, laboratorij uskoro može početi raditi.

Humanitarni projekt Hrvatske radiotelevizije Uz nas niste sami organiziran je u povodu obilježavanja Dana Hrvatske radiotelevizije, odnosno 91. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 61. obljetnice postojanja Hrvatske televizije (HRT – HTV). U programima Hrvatske radiotelevizije najavljivao se tijekom posljednjih tjedan dana nizom posebnih priloga posvećenih problemima s kojima se susreću mali pacijenti Klinike za dječje bolesti Zagreb te njihovi roditelji. Vrhunac projekta bio je sinoćnji veliki humanitarni koncert na kojemu su u HRT-ovu televizijskome studiju Anton Marti nastupili brojni poznati glazbenici, među kojima su bili Oliver Dragojević, Vanna, Marko Tolja, Urban, Frajle i Amira Medunjanin, a na telefone u pozivnome centru u radijskome studiju Zvonimir Bajsić javljao se dosad najveći broj poznatih osoba iz javnoga života – političara, glazbenika, sportaša, glumaca – njih 220. Uime domaćina u akciji je sudjelovao i glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.

„Hrvatska radiotelevizija ovaj je koncert organizirala u povodu proslave svojega rođendana. Njime želimo reći da i u slavljeničkim trenutcima mislimo na društvo i pomažemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Ovoga su puta to mališani iz Klinike za dječje bolesti Zagreb. Zahvaljujem svima koji su se odazvali ovoj akciji”, izjavio je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.

Među visokim uzvanicima bio je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. „Bilo je jako mnogo poziva iz svih krajeva Hrvatske. Hvala svima koji su zvali, riječ je o plemenitoj akciji za pomoći djeci”, izjavio je Gordan Jandroković.

Izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Renata Margaretić Urlić izjavila je kako po ovakvim humanitarnim akcijama Republika Hrvatska prednjači u Europi, a ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je kako je ponosan na sve gledatelje i slušatelje Hrvatske radiotelevizije koji su pokazali veliko srce te svojim pozivima omogućili uspjeh ove humanitarne akcije.

Humanitarni projekt Hrvatske radiotelevizije Uz nas niste sami, posvećen akciji udruge Phoenix Vjeruj u ljubav, čija je svrha prikupljanje sredstava za opremanje Zavoda za hematologiju i onkologiju Dr. Mladen Ćepulić Klinike za dječje bolesti Zagreb, nastavlja se do kraja svibnja, a svi ga građani mogu podržati pozivima na humanitarni broj 060 9008 te uplatama na poseban račun udruge Phoenix u Privrednoj banci Zagreb d.d. broj HR1223400091510542019 (PBZGHR2X).Hrvatska radiotelevizija se tijekom 2017. godine, u skladu s Pravilima o postupanju HRT-a u humanitarnim i drugim akcijama, radi ostvarivanja humanitarnih ciljeva, uključila u nekoliko ponuđenih akcije/projekata.

Odluku o odabranim humanitarnim akcijama/projektima pogledajte OVDJE.

O akcijiIdeja o humanitarnoj medijskoj kampanji Hrvatske radiotelevizije proizašla je iz činjenice da članak 6. Zakona o HRT-u jasno navodi slijedeće: 


(1) U ostvarivanju programa, HRT je dužan:


– promicati nacionalne interese, pridonositi poštivanju i promicanju temeljnih ljudskih prava i sloboda, domoljublju, toleranciji, razumijevanju i poštivanju različitosti, demokratskih vrednota i institucija, civilnog društva, te unapređenju kulture javnoga dijaloga,

– poštivati privatnost, dostojanstvo, ugled i čast čovjeka i temeljna prava i slobode drugih, a osobito djece i mladih, kao i starijih i nemoćnih osoba.

Zbog navedenog članka Zakona i kontinuiranog programskog praćenja raznih humanitarnih aktivnosti u hrvatskoj i svijetu, Hrvatska radiotelevizija odlučila je svojevrsnom medijskom kampanjom „Uz nas niste sami“ posebno ukazati na probleme u društvu te na taj način doprinijeti njihovu što učinkovitijem rješavanju.  

Za vizualni znak praćenja humanitarnih akcija odabran je cvat sjemenki maslačka. Sjemenke maslačka lagane, naoko osjetljive i neotporne, dok se drže zajedno na stapki čine cjelinu koja je na prvi pogled prepoznatljiva kao jedan cvijet, no kada se odvoje svaka je posebna jedinka koja nosi novi život.

Time želimo istaknuti prirodu ove akcije u kojoj sudjeluju humanitarne organizacije različitih tipova i mnoštvo pojedinaca, koji su ključni za ostvarivanje našeg zajedničkog cilja - pomaganja i pružanja nade u novi život.


Cilj Udruge je opremanje specijaliziranog laboratorija u sklopu Zavoda za onkologiju i hematologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb.

U 2017. godini HRT prati 26 akcija/projekata!

IBAN    HR12 2340 0091 5105 4201 9
SWIFT CODE                  PBZGHR2X